Ден на отворените врати в Историческия музей на 7 юли

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:10 / 04.07.2014
578
7 юли ще бъде Ден на отворените врати в Историческия музей в Бургас с безплатен вход за всички ученици и студенти. Инициативата е на Регионалния исторически музей - Бургас (РИМ-Бургас) и Митница Бургас. Поводът е 135-годишнината от създаването на Българските митници и в памет на Цоня Дражева - дългогодишен директор на Регионалния музей.

Чрез тази съвместна инициатива се дава възможност на все повече деца и младежи, жители и гости на града, да посетят уникалната за България постоянна изложба "Дарени и спасени съкровища", която е експонирана в красивата сграда на Историческия музей на ул. "Лермонтов" 31 в Бургас.

Изложбата представя десетки ценни произведения на европейското приложно изкуство, спасени от незаконен трафик и задържани от служителите на Митница Бургас. Посетителите на музея могат да видят живописни платна, сервизи и прибори от сребро, цветен кристал и скъпоценни камъни, скулптури, мебели с дърворезба и позлатена украса, предмети на ювелирното изкуство от Франция, Германия, Италия, Австро-Унгарска империя и др., свързани с най-прочутите художествени ателиета в Европа от ХVІІІ-ХІХ век.

Преобладаващата част от експонатите в "Дарени и спасени съкровища" са задържани от митническите служители на Митнически пункт Малко Търново и предадени на музея, след изпълнение на съответните законови процедури и в сътрудничество с Интерпол.

Изложбата "Дарени и спасени съкровища" бе създадена преди пет години по инициатива на Цоня Дражева и ежегодно се обогатява с реставрирани експонати. Тя е една от най-големите културни придобивки на Бургас и страната, в резултат на високия професионализъм и добро сътрудничество между експертите на Регионалния бургаски музей и служителите на Митница Бургас, органите на МВР, съда и прокуратурата.

Денят на отворените врати в Историческата експозиция на РИМ-Бургас отбелязва и едно паметно събитие от новата история на България - на 7 юли 1879 г. с указ на княз Александър I Батенберг са учредени митниците и митарствените пунктове на Княжество България след Освобождението.

Сред новите сувенири на бургаския Исторически музей, посетителите вече могат да намерят и магнит с автентична снимка на първата митница в Стария Бургас на територията на пристанището.

Освен спасените съкровища, в деня на отворените врати, младите посетители на бургаския Исторически музей ще могат да се насладят и на пъстротата и многообразието на традиционните български носии и накити, гостуващи в Бургас само до края на месец септември в рамките на Националната етнографска изложба "Шарен свят".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Човек сложи край на живота си, скачайки от Моста в Бургас
От НАП Бургас се похвалиха
Над 11 000 души ще се включат в шествието за 24 май в Бургас
На 24 май в Бургас паркираме безплатно в синята и зелената зона
Много важна новина за шофьорите в Бургас!
Доставиха в Бургаско 13 машини за гласуване с инсталирана демо ве...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).