Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Десетки потопени кораби по родното Черноморие очакват откривателите си
Автор: Екип Burgas24.bg 10:37 / 24.07.2011Коментари (1)1567
Какво се крие в морските дълбини? Този въпрос не дава мира на любителите на приключения. В Черно море също има какво да се види, убедени са запалените водолази у нас. На все още непроучен плавателен съд, потънал край Царево, се натъкнаха гмуркачи по време на курс под ръководството на Паскал Бернабе. Световният шампион по дълбочинно спускане под вода бе у нас по покана на Асоциация "Техникъл дайвинг България". Най-известният в света гмуркач обучава опитните водолази в морето край Созопол, Царево и Китен в края на месец юни. Смелите мъже се спуснали до дървен кораб, тип фрегата, на 2 мили източно от Царево. Корабът е на 51-52 метра дълбочина. "Изцяло е запазен килщокът и части от киловите ребра, които са си на местата", обясни Мирослав Славчев, председател на "Техникъл дайвинг България". Останалата част от кораба е разпиляна от морето в близост в правоъгълник с приблизителни размери 40 на 20 метра. Там са намерени детайли от мачтата и от палубния дек, както и рулят на кораба. До края на лятото плавателният съд ще бъде основно сканиран и изучен из основи, са убедени специалистите дайвъри. Неговите координати са предоставени от водолаза Стамен Стаменов от Пловдив, който сам е стигнал до мястото преди година. Миналата година пък курсистите на Паскал Бернабе са намерили случайно неизвестен кораб край Созопол. Интересно е, че обикновено рибарски плавателни съдове "закачат" със съоръженията си потъналите кораби, но този съд е бил вкопан в пясъка и вероятно заради буря е започнал да се показва. "Корабът не беше обрасъл с миди, само е доста ръждясал", разказва Мирослав Славчев. Той е убеден, че техническите гмуркачи могат да помогнат за популяризирането на подводния туризъм в България. От асоциацията дори обмислят да обозначават и указват откритите под вода находки в карта.

По Северното Черноморие също има какво да се види, дори е по-интересно от юга, твърдят запалени гмуркачи. Дъното на морето от Шабла до Варна е осеяно със 110 потопени съда от Втората световна война. Около нос Калиакра и по на север има и няколко подводници. Не са малко останките и от по-стари кораби, свидетелстващи за оживената морска търговия по тези места назад във времето. Сред красотите, на които се радват любителите гмуркачи, са и някои видове риби, както и интересни подводни рифове. Удоволствието да си направите снимка под водата струва 50 лв., защото подводната фотография е изключително скъпа.

Шабленският район е изключително богат на подводни археологически обекти. Затова кметът Красимир Кръстев се надява скоро в морския град да има Център за подводна археология, който е и част от Общия устройствен план на морската община. Кръстев, който също е водолаз инструктор, споделя, че по непотвърдена информация в района има следи от най-ранните навигационни периоди на човешката история - съдове с дървени сглобки. Голяма част от находките все още не са проучени.

Самолетът на Тато, който бе потопен на около 2 мили от брега на курорта "Св. св. Константин и Елена" край Варна, се радва на небивал интерес от любители на подводните приключения. Обмисля се създаването на специален сайт, който да рекламира морското приключение. Потъналите в Черно море кораби пък ще бъдат описани в луксозен атлас, който ще бъде издаден за празника на Варна.

За големия интерес към новия подводен риф допринася и историята на самолета. Потопеният ТУ 154 е произведен през 1971 г. Летял е до Мексико и Куба. Негов пилот в продължение на 20 години е полковник Димитър Антонов. Последният си полет машината е извършила на 16 септември 1999 г. от София до Варна. В началото на 2008 г. "Хемус ер" предостави безвъзмездно "пенсионирания" ветеран на бившия държавен глава на сдружението "Блек сий дайв Одесос", чийто председател - фотографът Орлин Цанев, е главният инициатор за превръщането на машината в изкуствен риф. Затова се вдъхновил от филм по тв канала "Дискавъри".

Корпусът на Татовия Ту 154 е висок около 11 метра и с дължина от 48 м. С разперени криле достига 39 метра, а теглото му е около 30 тона. Като подводна атракция той може да бъде разгледан напълно безплатно, стига любителите на приключения да имат необходимата екипировка. Ако се потърсят услугите на водолазните центрове, те могат да осигурят и транспорт и задължителното оборудване за подводните изживявания. Придвижването с лодка от Варна до подводния риф е към 50 лв. на човек за група от поне 10 души. Наемът на оборудването, заедно с кислородната бутилка, излиза около 30 лв. Гмурканията обикновено са с продължителност от по 40-50 минути, като времето е напълно достатъчно да се задоволи любопитството на всеки.

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на k0ce
премахни филтъра

0
 
 
Всичко хубаво, само цените нещо не ги разбрах 50 лева да стигнеш с лодка до там и още 30 за неопрен и цялото чудо 30 минс :О изкараха пак :))))
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: