Детска архитектурна работилница организират на фестивала на солта

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:20 / 11.08.2017
1418
Детска архитектурна работилница "Живот край езерото" с Деси, Ели, Петя и "Френе" ще експериментира с децата на Фестивала за бъдещето на една територия на границата между града и защитената зона на Атанасовско езеро - зоната на Бургаски солници, която предстои да се развива и облагородява, но питаме се как?

"Разбира се, при експериментирането ще се спазват и правила - да познаваме и уважаваме ритъма на живота край езерото и да прилагаме природосъобразни практики при промяна в неговия крехък баланс. Основната ни цел ще бъде да създадем нова градска структура с естествени материали - глина и каквото езерото и плажа ни предоставят. С какво ще ни изненадат децата - нетърпеливи сме да разберем!" - споделят младите бургаски архитектки.

Атанасовско езеро е едно от големите природни богатства на град Бургас. То е източник на сол и лечебна луга, но също дом на редки и застрашени от изчезване птици и влажна зона с международно значение. Ето защо е със статут на защитена територия.

Към момента територията е рядко съчетание на съхранена природа и човешка дейност, която не само не вреди, но подпомага опазването на резервата и защитената местност. За да живеем в хармония с това природно кътче от нас се изисква да сме добри съседи: да познаваме обитателите му и да уважаваме начина им на живот.

Според актуалния общ устройствен план на Община Бургас зоната на "Бургаски солници" предстои да се облагородява и застроява, за да се превърне в място за почивка, спорт и развлечения. Приемаме, че това е част от развитието на града, но се питаме как е най-добре да се случи, така че да се запази баланса между природата и човешката дейност в това уникално място?

Детската работилница започва на 12 август в 17:30 в Халето на Солниците.

Освен архитектурната работилница, организаторите са осигурили още доста занимания, насочени към децата - Арт пленер "Вдъхновени от езерото", за тези които обичат да рисуват и са готови с маслени пастели да представят своя поглед върху езерото и птиците и да се включат в изложбата, която ще бъде подредена вечерта в халето на солниците. Пленерът се организира с участието и съдействието на Арт ателие "Цветно" с ръководител Таня Стоянова. Започва в 11:00 с разходка с Влакчето на солта. Пак тогава започва арт работилницата "Големите животни", от 13:00 са "Приказки за солта" - четене с доброволците на Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас пред новото пространство "симБиотично". От 15:00 БФБ организира работилница за направа на "Определител за облаци" (в халето), а от 17:00 ще има спортни игри със "Зелена Странджа".

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).