Девет се разболяха след ухапване от кърлежи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:48 / 14.07.2008
1381
Въпреки многобройните пръскания срещу кърлежи на територията на община Бургас през изминалата седмица са регистрирани четири случая на заразени от Марсилска треска и за три от кримска хеморагична треска. От РИОКОЗ-Бургас съобщават и за два случая на Лаймска болест. Всички болни са били хоспитализирани в Инфекциозното отделение на МБАЛ Бургас и в момента са в процес на възстановяване. И трите болести се причиняват след ухапване от кърлежи.

Марсилската треска е остро инфекциозно заболяване с причинител Рикетсия конори.Възниква при ухапване от заразени кърлежи. Източник и преносител на инфекцията е кучешкия кърлеж.

Заразяването става посредством ухапване от кърлеж и по-рядко през конюнктивата на окото при попадане на инфекциозен материал от смачкан кърлеж.

Инкубационният (скритият) период на болестта е 3-7 дни. Началните прояви на заболяването са-втрисане,висока температура,отпадналост,мускулни и ставни болки.Очите стават влажни и блестящи,а гърлото е зачервено.На мястото на ухапването при половината заразени се появява тъмно петно,покрито с коричка и диаметър 0.5-2 см.Към 3-я - 4-я ден се появява характерен обрив-отначало петнист,а после и пъпчест,с диаметър 2-5 мм.,който се разпостранява по цялото тяло. Заболяването протича по-тежко при възрастни пациенти (само при тях има регистрирани смъртни случаи). Рядко възникват усложнения като-Енцефалит (възпаление на мозъка),Неврит (възпаление) на зрителният нерв и менингит (възпаление на мозъчните обвивки). За поставянето на диагнозата е важна информацията за контакт с кучета,ухапването от кърлеж и характерният обрив.

Кримската хеморагична треска е вирусно заболяване, чийто причинител е напълно идентичен с вирус Конго в Африка.
Източник и преносител на инфекцията най-често са кърлежите от рода Hialoma,чиито личинки паразитират у зайци и птици,а възрастните форми-в селскостопански животни-коне,овце,кози и др. Заразяването става посредством ухапване от заразени кърлежи.Нерядко се заразяват хора ,които почистват животните от кърлежи и ги убиват ,като ги смачкват с пръсти.Медицинските работници се заразяват при контакт с кръвта на болни. Преболедуването води до траен имунитет (устойчивост на заболяване).

Инкубационния (скрития) период е 7-12 дни.

Лаймската болест е инфекциозно заболяване с ендемичен характер (наличие на инфекциозни огнища в определени райони) и се причинява от специфичен микроб - Борелия Бургдорфери.

Източник на инфекцията са мишки и други гризачи,други диви ( елени,диви кози,мечки,катерици,таралежи и др.) и домашни (коне,крави,кози,котки и кучета) животни и някои видове птици.Преносители на заразата са кърлежите от рода Ixodes,като заразяването става чрез ухапване,или по-рядко през конюнктивата на очите при размачкване на кърлеж или от урината на заразените животни.Заболяването има сезонен характер-възниква през летните месеци в периода на повишена активност на кърлежите.

Инкубационния (скрития) период на болестта е от 2 до 35 дни-средно 10 дни.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Полицията конфискува 3 коли само за ден в Бургаско
На колко години се женят бургазлии?
Бургас ще домакинства образователен форум, една от темите е изкус...
Полицаи обискираха криминален тип в Средец, ето какво откриха
Инцидент с мотоциклетист в Бургас
Блъснаха човек на пешеходна пътека в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).