Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Димитър Николов: Безработицата в Бургас е 1%, не знам дали ще се кандидатирам за нов мандат
Автор: Екип Burgas24.bg 08:54 / 18.06.2018Коментари (7)11642
©
Кметът на Бургас Димитър Николов разговаря с Илиана Беновска в предаването "Беновска пита“ по "Канал 3". Той заяви позиции по следните теми:

Лошите метеорологични условия и градските условия; Оценка на кабинет Борисов – 3, възможен вот на недоверие и отношенията в коалицията

Разговорът с кмета на Бургас Димитър Николов се проведе по скайп, а първата тема, която засегнаха бе за метеорологичните условия в последните дни и многото проливни дъждове в страната. Беновска попита как седи въпросът с канализацията в морския град. Кметът отговори, че инцидентите и щетите са малко, няма много наводнени мазета и приземни етажи. Беновска помоли събеседника си за оценка на управлението на кабинет Борисов – 3, защото от БСП правят планове отново да внесат вот на недоверие. Николов определи управлението като изключително успешно, включително заради работата по Европредседателството и подписването на договора между Гърция и Македония, защото по думи на Зоран Заев договорът с България е бил голяма мотивация за провеждане на реформи в Македония. Кметът на Бургас каза, че Европредседателството е надхвърлило скромните очаквания на обществото. Водещата обясни, че опозицията БСП, заедно с президента Радев критикуват политиката на премиера във външно и вътрешнополитически план, а и напоследък се чува и възможността за предсрочни парламентарни избори. Николов смята, че всички тези усилия от опозицията са израз на желание за влизане в управлението, защото отдавна се търси тема, която да даде повод за вот на недоверие. Кметът на Бургас определи отношенията в управляващата коалиция като изключително стабилни, работата по реформите тече, а комуникацията е сериозна и в голяма степен открита пред обществото.

Акциите против шум в курортите; Предложенията на Ангелкова и Симеонов; Моралът срещу икономиката в туризма

Беновска припомни, че министърът на туризма Ангелкова е упреквана от вицепремиера Симеонов, който се занимава с шума по черноморските курорти около Бургас, и попита кмета на морския град какво се случва по този въпрос. Николов отговори, че миналогодишният летен сезон не е бил достатъчен, за да се реши проблемът с прекомерния шум и подадените жалби и именно заради това Симеонов и Обединените патриоти са внесли поправките в закона, които са на етап обществено обсъждане. Кметът на Бургас уточни, че искането на министър Ангелкова е водещите черноморски курорти да бъдат в отделна група и да има "по-преференциални отношения към нивата на шум и късните часове на нощта“, а в останалите курорти и градове, в които туризмът не е главният поминък на жителите, да се спазват нормите за шум, но не е ясно дали това предложение ще бъде допуснато. Николов обясни, че исканията на Симеонов са за контрол, когато действително има оплаквания и нарушения, което според него облекчава местната власт, защото след получаване на сигнал полицията ще е реагиращият орган с пълни правомощия. Беновска попита кмета дали според него трябва шумът, алкохолният и секс туризмът да бъдат ограничени в курортите и по-конкретно Слънчев бряг. Николов отговори, че е необходим регламент, защото когато има правила може да се прилага контрол, а нарушителите ще бъдат санкционирани. Водещата поясни, че става въпрос и за морал. Тя допълни въпроса си и от гледна точка на икономиката – ще се намали ли притокът на туристи, ако се въведат правилата на Симеонов. Николов каза, че няма отговор на въпроса, защото не касае до такава степен Бургас и територията на града, а по-скоро се отнася за курортите и местата, на които увеселителните заведения са в близост до жилищни сгради и не е обезшумено, а това води до конфликт между живеещи там и празнуващи за кратко там.

Призове и успехи на град Бургас; Новите пътни отсечки към курортите

Водещата попита колко са престижните призове на Бургас, откакто събеседникът ѝ е кмет на града. Николов сподели, че призовете за "най-добър град за живеене“ са 4 на брой, а наградите за други инициативи и добри практики са много, но са скромни и най-вече гледат да си изпълняват ангажиментите така, че гражданите да бъдат доволни от резултата. "До колко критериалната система, която Вие изпълнявате, е плод не само на Вашите усилия, а и на съвместното партньорство с всички останали служби и институции в града, и с избирателите?“ попита Беновска. Кметът на Бургас отговори, че успехите са видими и категорични за хората, когато са постигнати в екип, защото той не се смята за самостоятелен бегач на дълги разстояния и не взима решения без да се консултира. Кметът сподели, че разчита на подкрепата на всички служби и личности, които имат ангажименти по управлението на града. Беновска припомни, че в петък Борисов е откривал нови пътни отсечки и обекти и попита събеседника си дали кметовете на ГЕРБ, включително и той, са облагодетелствани и са любимци на премиера. Николов обясни, че проектите, които се изпълняват, са валидни за кандидатстване на всички кметове за областните градове, средствата на Бургас не са повече от тези на останалите градове и всеки има възможност по коя оперативна програма ще концентрира усилия за решаване на проблеми, а последното идване на премиера е било по повод пускането на четирилентовата отсечка между Поморие и Ахелой. Кметът подчерта, че участъкът е изключително натоварен и е известен с голям брой тежки катастрофи със смъртни случаи. Той поясни, че липсата на четирилентова връзка е изнервяла туристите, както и работещите в комплексите между Бургас и Слънчев бряг, а това е проблем от 10 години, който е бил поеман от различни правителства, народни представители, но именно Борисов е удържал на думата си. Отсечката работи вече втори ден и се очаква изграждането на последната дъга между Бургас и Поморие. Николов сподели, че министерството на регионалното развитие и Агенция "Пътна инфраструктура“, местната власт в Бургас, Поморие и Несебър са работили в екип, а усмивките и доволните коментарите на минаващите по пътя са доказателство за одобрението им.

Предстоящи местни избори; Индустриалната зона на Бургас; Дуалното и професионалното образование в града

Беновска припомни, че догодина предстоят местни избори. Водещата попита какви са шансовете на кмета Николов да бъде преизбран и какви са задачите, които са планирани за този мандат и предстоят да бъдат свършени. Кметът на Бургас отговори, че няма яснота дали ще се кандидатира и каква ще е оценката на гражданите за сегашния мандат. Предстоящите задачи са свързани с региона и трябва да бъдат решени – например изграждането на новия здравен факултет към държавния университет в Бургас. Николов обясни, че основният инвеститор е Община Бургас, който е вложил до момента 5 милиона лева в изграждането на факултета. Водещата попита за развитието на бургаската индустриална зона и дуалното и професионалното образование, които са взаимосвързани процеси. Кметът на морския град обясни, че индустриалната зона е почти на финала на първия етап и това дава самочувствието да се започне изграждането на втората фаза в южната част на града. Той обясни, че сега стартира и изграждането на довеждаща инфраструктура, както и на новата индустриална зона, която ще изгради на базата на старото военно летище в Равнец. По повод дуалното и професионалното образованието Николов каза, че за 7 поредна година Община Бургас си партнира с университета в Дегендорф, Германия и деца от Бургас се записват за 1-годишно обучение и работа, трупайки езиков и практически опит в машино и автомобилостроителни предприятия, болници, хотели и други индустриални фирми. Беновска попита дали няма да избягат от България. Кметът на Бургас отговори, че всеки е свободен жител на ЕС, една част се връщат в страната, други остават там и се задомяват, но свободата им е дадена, за да се образоват и прилагат своите знания.

Безработицата и раждаемостта в града

Беновска попита каква е безработицата в града и каква е раждаемостта. Кметът на Бургас отговори, че безработните са 1% от жителите, а градът се нуждае от много хора в туризма и в индустрията и се опитва да привлича работници от близките държави. Около 5-6 хиляди са работниците от Украйна, Беларус и Молдова, но това не е достатъчно за търсенето. Относно раждаемостта Николов каза, че смъртността и раждаемостта са балансирани в града, но работят по привличането на млади семейства от съседните региони и области и това дава възможност за растеж. Кметът подчерта, че всяка година се строят детски градини, но те никога не са достатъчни и остават неприети деца, заради които ще се увеличи бройката за прием в групите. Николов отбеляза, че недостатъчното места в детските градини и яслите е тест за перспективността на града. Построено е едно ново училище и още две се изграждат в момента, които трябва да отворят тази или следващата година.

Финални мисли за Световното по футбол и пожелание за българите

Беновска попита дали с премиера са гледали петъчния мач от Световното. Николов отговори, че Борисов обича футбола, но не са го гледали заедно. За финал водещата попита какво трябва да е веруюто на българина, за да вървят нещата по-добре. Кметът на Бургас каза, че хората трябва да са по-оптимистични, да се радват на чуждите успехи, да уважават, да се учат от грешките, да прощават и да вярват в собствените си качества и способности. 








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.06.2018 г.
0
 
 
Коефициенти на заетост Бургас 2017 по данни на НСИ: общо мъже жени 51.6 58.9 44.8
Aнонимен
на 19.06.2018 г.
0
 
 
Тоз лъже, та се къса! Доходите в Бургас падат. А безработицата не е под 20%.
0
 
 
Тази вечер, 18.06.2018г. кмета реши да купи на сина си МАЛЪК фреш. Продавачката реши да го почерпи и той без много да се замисли си прибра парите. СРАМОТА!!!
0
 
 
Izvinete gospodin Nikolov ta Vie ni prenadlezite, kakto moreto вќ¤вќ¤вќ¤
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: