Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Димитър Николов: До края на мандата ще изпълня заплануваното, каквото и да ми коства това
Автор: Екип Burgas24.bg 08:45 / 15.11.2009Коментари (5)2722
© Burgas24.bg
След две години кметуване - половината от мандата на градоначалника на Бургас Димитър Николов, решихме да му зададем няколко въпроса относно това дали е доволен от свършеното до тук, какво се надява да направи през следващите две години. Кметът даде разяснение и по някои от най-наболелите проблемите на града, посочени от читателите на Burgas24.bg:

- Доволни ли сте от изминалите две години в управлението на Бургас?

- Имах участта да стана кмет точно по време на разразилата се световна финансова криза. Въпреки тежката ситуация, Бургас се справя много по-успешно в тази ситуация, за разлика от други градове, което бе оценено и от различни представителни проучвания.

През 2008 г. се постарахме да подготвим проекти, които през 2009 г. вече се материализираха под формата на детски градини, площадки, напълно обновени улици, спортни зали и обекти. Община Бургас по време на криза се превърна в най- големия инвеститор в града, което разбира се успя да задържи много хора на работа. 

Много хора ни завиждат, че в условията на криза и с по- малък бюджет успяхме да постигнем придобивки за града. На шега казано догодина, когато започнем да преустройваме „Александровска", да обновяваме мащабно с европейски средства Морската градина и градския транспорт - както се казва „ще се пукнат през гърба". 

От друга страна знам, че колкото наближава края на мандата толкова повече противници ще имаме. От една страна, заради някои непопулярни мерки - като премахването на временни постройки, ускорената работа на паяците, събарянето на незаконни постройки и много други. 

От друга страна - заради амбициите на бъдещи претенденти за власт, или за кметския стол. За съжаление когато нямат тези, някои ще се опитват да градят кампаниите си с непочтени средства, упражнявайки се върху общината. Искам да използвам повода чрез вашата медия да ги успокоя - не горя от желание да бъда вечен управленец, но пък през оставащите две години ще изпълня заплануваното за града докрай, каквото и да ми коства това. Уверявам ви, че през следващия мандат бих се чувствал удобно и като опозиция. Знам едно със сигурност: Следващият кмет няма да го чакат един чувал с неволи, а ще започне да управлява град с правила. И за да стане това, аз и моят екип плащаме тази цена. 

Имам и още запланувани проекти, но предпочитам да ги запазя в тайна, за да не бъдат предварително атакувани и обречени така на провал.

- Какво ще се опитате да свършите до края на мандата си?

- Ще натискам за изграждането на новите индустриални зони на Бургас, за бързо строителство на новия контейнерен терминал на пристанището. Искам да построим болницата в Меден рудник, а МБАЛ да стане една от 6-те образцови в страната. Да издействам 10 млн. от бюджета за реконструкция и модернизация на центъра и Морската градина.

Да започне строителството на детелината Бургас - Средец - Созопол, на обходите на Бургас, да се реализира зоната за обществен достъп на пристанището, да се случи и "Черноморец Арена", да се подобри качеството на транспорта. От това изброяване, което не обхваща всичките ни амбиции, се вижда ясно колко работа има още за вършене.

Завиждам на градовете, в които кмет, общински съветници и граждани се обединяват около общите важни за града проекти и каузи. При нас това не се случва - може би заради манталитета, завистта и злобата... Вероятно това е причината от най-малкия до най- големия проект, който сме подхванали винаги да са съпроводени със съпротива, обвинения, оплювания. Независимо дали се касае за нова улица, нова болница, или разчистване на терени от грозни бараки.

Странно... Всъщност сега се сещам за нещо, което ме направи изключително щастлив тези дни. Наблюдавах обединяването на младите хора на Бургас, за да помогнат на своя болен състудент Петко. Тези млади хора вложиха цялата си любов, човещина и взаимопощ, за да се съберат пари за лечението му. Това ми вдъхва надежда. Във време, когато всички плюят младото поколение - колко бездуховни и агресивни били - те направиха нещо велико и дадоха урок на всички. Може би трябва политическата класа от моето поколение и нагоре да се изчисти и да дойдат младите хора. Те имат енергията, вярата, смелостта, чистите намерения и могат да променят нещата.

- С колко бихте оценили по шестобалната система цялостното управление от 12 ноември 2007 до 12 ноември 2009 година на Община Бургас?

- Никаква оценка няма да си напиша, далеч съм от този тип мислене. Оценката ще я поставят хората. Но дори и за опонентите ми е ясно, че направихме голяма крачка напред през последните две години.

- Кой ресор в общината смятате, че се справя най-добре за момента и има ли някой, от който сте недоволен?

- Аз и на колегите съм го казвал: Общинската администрация не е санаториум за служители. В този смисъл със сигурност ще има още смени на хора, които не работят с достатъчно хъс. Знаете ли, общинската администрация е сложен механизъм, който не работи добре, ако някоя негова част е повредена или не пасва на другите. За изграждането на една детска градина например са нужни усилията на колеги от няколко ресора - финанси, строителство, образование и така нататък. Щом се случват хубави неща, значи екипността в общинска администрация е факт. Разбира се, слабости, пропуски и изоставане понякога има, но се стараем да ги отстраняваме или наваксваме. Който не издържи на темпото - или напуска, или му се налага да напусне.

- Негативните оценки от потребителите ни бяха основно насочени към инфаструктурата на Меден рудник и дългия ремонт на бул. "Захари Стоянов". Какво се предвижда като проекти в и по път за комплекса в оставащите две години?

- Действително, някои проекти се забавиха, но е важно накрая всичко да е изпълнено както трябва. По „Захари Стоянов" вече се сложиха новите мантинели, велоалеята също е асфалтирана, движението е нормално. Срокът за приключването на обекта приключи и на фирмата, както е по договор се налага глоба за всеки просрочен ден. По- важното е, че ремонтът облекчи ужасния трафик от и към комплекса.
В „Меден рудник" продължаваме да работим по превръщането на междублоковите пространства в благоустроени паркове, но най-важното е там да не изтървем инвеститора и да тръгне строителството на новата болница. Юридическият лабиринт, в който попадна казуса заради жалбата на трима жители на комплекса срещу болницата ме притеснява, защото инвеститорът наистина е пред отказ. А е жизненоважно хората от „Меден рудник" най- после да имат качествено здравно обслужване, а не да чакат по 40 - 50 минути линейки от другия край на града.

- Всички бургазлии одобряват новите градинки и детски площадки, които се откриха, но част от тях смятат, че не се прави достатъчно те да се опазват от вандалските набези. Обсъжда ли се поставяне на камери, назначаване на общински охранители, които да наблюдават за реда денонощно или нещо друго за опазване на площадките?

- Много ми е болно от тази непрестанна вандалщина. Не мога да си обясня, тези хора не разбират ли, че като разрушат нещо, то ще бъде възстановено пак с техните пари. Голям парадокс - тази година дадохме толкова средства да ремонтираме съсипаното от вандалите, че с тях можехме да построим нови спортни площадки, или пък да направим други благоустройства. Да посегнеш чак и на първите в Бургас чисто нови уреди за деца с увреждания- вече е грях. Много от озеленителните фирми поставиха охрана. Двама от тези хора бяха настанени в болница след побой. Ангажирали сме жандармерията да обикаля около училищата, морската градина и площадките. Мислим и за видеонаблюдение. Но на мен не ми се струва нормално до всяка люлка да има охрана. Това е ненормално. Тук е моментът още веднъж да настоявам пред парламента за приемането на новия закон, който да позволи да се обособи общинска полиция с реални правомощия.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 16.11.2009 г.
0
 
 
Браво, кмете! Много свършена работа вече се вижда из целия град! Харесвам ремонтирания подлез до ВХТИ. Имам желание и подлеза до второ РПУ да се използва така, разбира се, ако се ремонтира. Живея в трози район на к-с Славейков Бургас и виждам, че на спирките до второ РПУ е оживено доста от граждани, включително и от учащи се. Упех!
+1
 
 
Повтарям, аз и надявам се всички бургазлии чакаме:делфинариум, планетариум, зоологическа градина, аквариум, спортни площадки НО НЕ НА АСФАЛТ, ЕДНА НАИСТИНА КАЧЕСТВЕНА МУЛТИФУНКЦИОНАЛНА БОЛНИЦА С КАЧЕСТВЕНИ ДОКТОРИ И МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ КЪМ НЕЯ, морска гара, ДА ЗАПОЧНАТ ДА СЕ СТРОЯТ НОВИТЕ КООПЕРАЦИИ СЛЕД "СЛАВЕЙКОВ" И "ИЗГРЕВ" ПО ПЪТЯ КЪМ ВЕТРЕН, ЗАЩОТО ГРАДЪТ ОТДАВНА СЕ "ЗАДЪХВА" И СПРЯМО ДНЕШНОТО СИ НАСЕЛЕНИЕ ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ ДВА ПЪТИ ПО-ГОЛЯМ НА ПЛОЩ.Една нова спортна зала...2 ГОДИНИ МИНАХА, Г-н КМЕТЕ КАЖЕТЕ КОГА ЩЕ ИМАМЕ ГОРЕСПОМЕНАТИТЕ НЕЩА, НА ВСИЧКИ БУРГАЗЛИИ НИ ПИСНА ДА ПЪЛНИМ КАСАТА НА ДЪРЖАВАТА А ОТТАМ ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО ЗА НАС.ДИШАМЕ "АРОМАТНИТЕ" АЛДЕХИДИ НА НЕФТОЗАВОДА И ТОВА Е.БУРГАС НАД ВСИЧКО!!!
0
 
 
Браво кмете,продължавай в този дух и Бургас ще стане европейски град.Тези петима от Меден рудник не могат да разберат,че този комплекс има нужда от болница,защото тя няма да обслужва само комплекса,но и другите близки квартали на града.После жителите на този най-голям комплекс зе жалват,че дълго чакат линейка,еми ще чекат като не искат да имат болница така е.Успех и по нататък.
0
 
 
Най-много ще загуби града от неосъществяването на проекта за МБАЛ-Пенкови. Болница, която щеше да обслужва жителите освен на М.Рудник, но и на кв.Крайморие и близките на Бургас селища. Наистина жалко, че заради пет човека губи цял град, едно наистина различно отношение на лекари към пациенти, но явно сме си заслужили арогантното и некомпетентно отношение в бургаските лечебни заведения.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: