Димитър Николов: Преди 47 години Бургас можеше да избере да развива здравеопазването, но предпочете нефтохимията

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (5)
10:44 / 26.09.2017
11384
Преди 47 години Бургас е имал шанс да се сдобие с медицински факултет, това щеше да даде сериозен тласък на здравеопазването. Вместо това, тогавашното ръководство е преценило, че прогресът и бъдещето са в нефтохимията. Бургас е изпуснал шанса да се развие висша медицина, докато много по-малък град като Плевен се е възползвал от този шанс. Нека не повтаряме тази грешка!

Това призова бургаският кмет Димитър Николов по време на днешното заседание на ОбС-Бургас, предаде репортер на Burgas24.bg. В момента местният парламент дебатира по най-важната точка от дневния ред - желанието на "Булфарма" ООД да закупи 33-те процента дял на Общината от сградата, където се помещават Медицински център 3 и МБАЛ "Бургасмед".

"Аз от медицина не разбирам, но имам до мен компетентен лекар, на когото вярвам. Умувахме преди време как да изградим в "Меден рудник" болница. Тогава поликлиниката им беше в един вход. Срещахме се с инвеститори, никой не се решаваше. Намери се един авантюрист от Сливен - каза съгласен съм, но не ми стигат средствата. Тогава се взе решение да не продаваме терена, а да направим отстъпено право за строеж. Имаше протести, но болницата се изгради. Липсата на средства, необслужването на кредита доведоха до това тогавашната болница "Черноморска" да влезе в спирала на финансов недостиг. За Бургас не е драма кой е собственик на медицинския център. За "Меден рудник" и Бургас е важно да има качествено медицинско обслужване и най-важно - да има медицински център, който в бъдеще да се обособи като факултет. Нашата идея е скъпоструващите операции със светила да се извършват в Бургас, а не хората да пътуват до Варна и София. Молбата ми е да не се отлага това решение", призова Николов.


Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Бургас:
Хотелиери от Гърция: Има цели хотели, заети от български туристи ...
Тази информация е важна за всички 2200 абитуриенти, които ще изпр...
Драстично увеличение на заразните с коклюш в Бургаско!
Важно за зелената зона в Бургас!
Експерт: Ако не се вземат мерки, след 100 г. България изчезва
44 000 в Бургаско обявиха доходите си пред НАП


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).