Димитър Николов за данъка върху старите коли: Принципът е "замърсителят плаща“

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
09:36 / 14.11.2018
3573
Зад вдигането на данъка за стари автомобили стои екологията, заради което принципът му е "замърсителят плаща“, както е в цяла Европа. Данъкът на по-старите автомобили ще се вдигне с между 2 и 13 лв. на годишна база. Данъкът за по-новите автомобили ще се намали, заяви кметът на Бургас Димитър Николов по БНТ.

"Идеята за въвеждането на този данък е на местната власт с идеята да се помогне на големите градове и да се мотивират собствениците на старите автомобили, които не се използват, да не се регистрират. Всяка една община е ангажирана да въведе конкретни ставки спрямо местната специфика. Общинските съвети ще определят размера им", обясни Николов и подчерта, че решението не е политически мотивирано.

"Нашите опасения са, че следващите години България ще бъде залята от стари, дизелови автомобили втора ръка от Европа, които ще са сериозен замърсител, посочи Николов и цитира данни, че между 33-35% от замърсяването в градовете се дължи на автомобилния трафик.

"В община Бургас са регистрирани около 100 хил. автомобила, под около 40 хиляди влизат в категорията "стари". От тях, по наша информация, две трети се използват, а една трета не се използват по предназначение като автомобил. Някои се използват за запазване на паркомясто, част от тези автомобили се използват за склад. По-изгодно е да се плати годишният данък, защото тогава държавата няма да право да репатрира автомобила, за да освободи пространство.

"Заради отстъпката за новите автомобили в хазната ще влязат по-малко средства, заяви Димитър Николов. Мерките за по-чисти градове включват закупуване на нови, екологични автобуси, изграждане на зелени пояси", почистване на улици, допълни той.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Бургас:
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).