Директорът на Морска администрация - Бургас: Нямаме официална информация за кораба с кокаина

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:46 / 16.08.2012
1468
На въпрос на журналисти относно арестувания български кораб "Свети Николай" с 3 тона кокаин на борда от испанската полиция, директорът на Морска администрация - Бургас кап. Живко Петров заяви, че не може да твърди коя е фирмата собственик или оператор, тъй като все още не разполагат с официална информация.

На въпрос кой носи отговорност в подобни случаи оператора или чартьора на кораба или някой друг кап. Петров заяви: "Отговорност носи виновника, след като се докаже кой е", посочи директорът на Морска администрация- Бургас.

Той обясни , че след като нямат официална информация не могат да твърдят нищо и не може да се ангажира с информацията дали фирма "Сийборн" има връзка със случая.

На пореден въпрос дали в Морска администрация се съхранява списък на екипаж на кораба кап. Петров каза, че такива списъци се съхраняват в съответните Морски администрации на мястото в чието пристанище е регистриран кораба. В този случай списък на екипажа трябва да се съхранява в дирекцията на Морска Администрация- Варна, тъй като корабът "Свети Николай" е регистриран в пристанище - Варна.

Пред журналистите капитан Петров обясни, че начините на наемане на екипаж са различни. "Съгласно кодекса за търговско корабоплаване, който третира тези отношения трудовите договорите с екипажа могат да бъдат сключени с или с корабособственика, или с оператора на кораба. В случая оператора го разбирайте като лице, което снабдява екипаж, снабдява кораба с гориво и поддържа му мореходните качества или могат да бъдат сключени с посредническа трета фирма така наречените менинг агенции, които снабдяват с екипажи". Тъй като в момента в Морска администрация нито има официална информация за случая нито пък изпратено запитване от там не могат официално да кажат нищо и за българския екипаж на кораба.

"Когато има ситуации с български граждани в друга страна по принцип контактите вървят през външно министерство", каза капитан Живко Петров в отговор на въпрос кой трябва да уведоми семействата на моряците от бургаския екипаж за случилото се.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (53):
12.11.2020 Румен Денев от кокаиновия кораб излиза предсрочно на свобода
23.11.2017 Вече са известни присъдите срещу екипажа на кораба "Св. Николай"
07.12.2016 Кой и как защитава правата на българските моряци
06.12.2016 Нечувана глоба от над 1 млрд. евро за моряците от "Свети Николай"
04.08.2016 Капитанът на кораба "Св. Николай": Знаех за дрогата, бях принуден
03.08.2016 Испания осъди на затвор българските моряци от кораба "Св. Николай“
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).