Директорът на РДГ в Бургас: Странджа не се изсича

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
13:00 / 12.11.2014
1336
"За да се създаде една гора и да бъда хубава - тя трябва да се отглежда, не е толкова лесно. Както един скулптор вае фигурите си - така и една гора трябва да се оформя с лесовъдска намеса. Не можем да превърнем България в резерват. Не мислете, че в Странджа се сече нерегламентирано" - каза на пресконференция новият директор на Регионалната дирекция по горите в Бургас инж. Венелин Радков, предаде репортер на Burgas24.bg.

Всички дейности по сечта са съобразени с 10-годишен план, а служителите на дирекцията имат само контролни функции, се разбра от обясненията му.

Той отхвърли твърденията, че районът не се контролира и дървесината се изнася безнаказано. Отрече също, че инспекторите на РДГ запразняват работа след 17:00 часа. Проверки в горските стопанства били правени постоянно.

"Лично аз изготвям графиците и никой друг не знае къде ще бъде направена проверка. Служителите ни понякога са на работа в късно вечерта или много рано сутринта. По време на обходите си те често пъти биват заплашвани, като досега имаме случай на запалена наша кола и забит нож в гума", поясни директорът.

Актовете били налагани основна върху роми. Сигналите за много камиони, които превозвали дървесина също били преувеличени. Извозването се извършвало само по една пътна артерия, което не означавало, че всички дървета са били изсичани от Странджа, а от цялата област.

6 мобилни екипа са включени в контролните функции на 13 горски стопанства. Проблемите с незаконната сеч през последните години били в регионите, където има концентрирано ромско население. Там въпросът е социален.
От началото на годината са съставени общо 947 акта, от тях 824 са по закона за горите т.е незаконна сеч. От съставените актове са задържани 3 куб. м. иглолистна дървесина , 318 пространствени куб м , 28 каруци и 12 МПС и др. За първите десет месеца на годината са проведени 3 търга за продажба на конфискувани вещи и материали като са продадени 14 коня, 13 каруци, 11 бензиномоторни триона.

От началото на годината служители на РДГ са извършили общо 28 454 бр проверки. Проверени са 90 горски разсадника и насаждения. Извършени са 39 съвместни акции и проверки с представители на полицията и 50 съвместни акции.
След изнесената статистика, се разбра, че горските инспектори в дирекцията са 23, а вакантните места за същите позиции - 17.

"Парк Странджа е важен район за цялата страна. 29 % от горите в него са на възраст над 100 години, което ги прави уникални. За страната те са една 9 %. Трябва с общи усилия да запазим това национално богатство" каза д-р Дико Патронов.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Бургас:
Подробности за акцията на МВР, Агенция "Митници" и НАП в Бургас! ...
Президентът коментира в Бургас катастрофата с колата на НСО
Вижте новите спортни игрища на Бургас, намират се в "Меден рудник...
Проверки на бензиностанции в Бургаско
Най-много изборни нарушения има в Бургаско
Ето какво можете да видите в бургаската Нощ на музеите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).