Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Дискриминацията спрямо хората в инвалидни колички с всяка година става все по-брутална!
Автор: Екип Burgas24.bg 18:40 / 12.07.2017Коментари (1)5897
©
За поредна година хората, ползващи инвалидни колички, и хората с двигателни затруднения сме изхвърлени от плана за достъпност до българските плажове по Черно море. Така Грета Аспарухова започва отвореното си писмо, адресирано до Премиера на Република България, Министъра и цялата общественост.

Грета е борбено момиче с изключителна гражданска позиция и неведнъж е засягала социално значими теми. Днес тя отново обръща внимание на един от значимите проблеми - липсата на достъп за хора с инвалидни колички до българските плажове.

Burgas24.bg публикува писмото на Грета Аспарухова без редакторска намеса.

Уважаеми г-н Премиер,
Уважаема г-жо Министър,
Уважаеми Дами и Господа,


За поредна година хората, ползващи инвалидни колички, и хората с двигателни затруднения сме изхвърлени от плана за достъпност до българските плажове по Черно море.

Отдавна се поставя въпросът защо, когато се сключват концесионните договори, в тях не се включва клауза за достъпност на хора с увреждания, и ако тя не бъде изпълнена, да следват санкции, включително и прекратяване на концесията!

Почти 100% от концесионерите нямат и идея какво значи достъпност. Както и почти толкова от отговорниците за това да има достъпност. Освен от личните ми опити да ида на плаж, това мое убеждение се потвърди и от разбиранията за достъпност на концесионер, който твърдеше, че плажът му е достъпен. Истината е следната: поставените дървени скари са като стъпала, които няма как да преодолея сама с количката си. Ако евентуално успея да стигна до плажната ивица - естествено с помощ от "публиката или от приятел", там ме очаква рампа, която води точно до... пясъка без чадър или шезлонг.

Има няколко плажа, които са достъпни за хората с двигателни затруднения, но можем да ги ползваме срещу 20-30-40 лв на ден - зависи от местоположението. Тези плажове са направени основно за чужди граждани или за българи с високи доходи, а достъпът до тях е много труден и се изискват идентификации, че си гост в съответния хотел (което е в нарушение на конституцията - плажовете са изключителна държавна собственост...)

Поправете ме, ако греша, но за хората с увреждания няма нито един достъпен плаж, нито една достъпна тоалетна на територията на плажовете.

Дискриминацията спрямо нас с всяка година става все по-голяма и все по-брутална, вместо да намалява според (разпоредбите) на ЕС за интеграцията на хора с увреждания. Никъде никой не споменава дори за ангажимент за подобен ангажимент!

Държавата ни е зачеркнала като хора, като личности и като съществуване! На нас, индиректно, но абсолютно, ни е забранено да ходим на плаж или почивка, понеже 99% от хотелите не са достъпни, и тук говорим за хотели с 3 звезди и нагоре!

Да ние не сме най-платежоспособните, но това не е по наша вина, а защото в държавата няма ясно установени и работещи правила, които да забраняват дискриминацията на хора с увреждания при кандидатстване и придобиване на работа.

Ние сме изцяло изолирани от обществото и за нас се говори два-три пъти в годината - на станалите традиционни протести на хората с увреждания, на които никое правителство не е обърнало особено внимание, и по Коледа, ако има някой управляващ си направи PR-кампания на наш гръб. През останалото време ние сме невидими и "невалидни" - по институциите все още ни наричат "инвалиди"!

Крайно време е българската държава да помисли и за нас - хората с увреждания, и да започне отнякъде да показва грижата си и за нас като нейни пълноправни граждани. Дори да е с нещо дребно - като концесиите на плажовете.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.07.2017 г.
0
 
 
Карай ве песните на Галена и Преслава стават все по-яки , салфетките все по-евтини и бенветата и те
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: