Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Дискусия за интернет възпитанието при децата обедини експерти и родители в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 13:04 / 25.02.2020Коментари (0)1498
©
Как децата да растат финансово грамотни, как интернет да бъде безопасна и полезна среда? Това бяха част от въпросите по време на дискусията "Интернет, деца пари: Как и кога поставяме граници“. Тя се проведе в експозиционен център "Флора“ и бе инициирана от народните представители, Майки ГЕРБ и ЖЕНИ ГЕРБ. В събитието взеха участие зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, народните представители Ася Пеева, Галя Желязкова и д-р Стойно Стойнов, зам.-кметовете Йорданка Ананиева и Диана Саватева, председателят на ОбС-Бургас Севдалина Турманова, общински съветници. В двата дискусионни панела с модератори Евелина Михалева и Ася Пеева се включиха експерти от МОН и РУО-Бургас, представители на различни организации и учебни заведения.

"Дискусията е навременна, трябва заедно да работим за безопасно пространство в Интернет за децата ни. Както винаги, Бургас е лидер в решаването на важни обществени въпроси. Тук съм и като родител“. Това коментира зам.-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя припомни фалшивата пропаганда за отнемане на деца от българските семейства като пример за вредните влияния в социалните мрежи. И допълни, че финансовата култура при децата трябва да залегне в образователната система още от ранна възраст.  Зам.-кметовете Йорданка Ананиева и Диана Саватева отбелязаха приемствеността на този тип дискусии – преди година в същата зала бе проведена такава с еврокомисар Мария Габриел на тема "Фалшивите новини“. Севдалина Турманова посочи, че превенцията е ключ към успеха, а всяка добра идея може да се превърне в политика на община Бургас.

Д-р Татяна Предова, психолог и държавен експерт в МОН, коментира ролята на семейството и работата на МОН с него. "Те са родителите "на прехода“, разрешават всичко, което е липсвало на тях. Стига се до глобалното нещастие-вещите не ги удовлетворяват. Трябват граници в ранна детска възраст“. Колегата й Силвия Кънчева разясни политиките на дигитализацията за натрупване на умения, а не просто учебни знания. Проф. Румяна Папанчевa от университет "Проф. д-р Асен Златаров" коментира нуждата от насърчаване на мисленето на децата и посочи примери как шаблонните математически задачи могат да бъдат пречупени през призмата на ежедневни ситуации, свързани с парични средства. В първия панел участие взе и Елена Ходакивска от "Miniboss business school", тя анализира консуматорското израстване на децата и нуждата те да изразяват себе си, дори чрез генериране на бизнес идеи.

Във втората част, посветена на вредни и полезни влияния на Интернет върху  децата, отношение взеха Данаила Стаматова, зам.-директор в IT гимназия-Бургас и Вилиана Костова – психолог. Те споделиха как учебният процес в най-модерното училище е свързан ежедневно с Интернет, но и подчинен на различни ограничения. По думите им се забелязват много повече ползи, отколкото негативи, но само при ясно разяснени правила за учениците и техните родители. Директорът на Търговската гимназия Павел Чепов представи проекта за единствената в страната дигитална библиотека, която бе открита през декември 2019 г. и дава достъп до над 400 000 тома в защитена интернет среда. Възможности за превенция на опасностите в интернет при децата бяха обобщени от доц. Красимира Димитрова (Университет "Проф. д-р Асен Златаров" – Бургас). Ваня Кънева, инспектор в сектор "ПСФКСКП“ и Цветелина Рандева, говорител на ОДМВР-Бургас предтавиха презентация "Опасен интернет“ за най-честите престъпления и посегателства онлайн. Как Интернет може да отключи творческия потенциал, какви са тенденциите при влогърите и инфлуенсърите представи Мила Николова от Бургаска младежка телевизия. Участие в дискусията взеха учениците Недялко Тенев и Димитър Николов от ППМГ "Акад. Никола Обрешков“, които впечатлиха аудиторията с проект, посветен на фалшивите новини. Светозар Янев,  председател на Регионална организация на училищните психолози и педагози, също взе участие по актуални въпроси. Представителите на МОН коментираха и подготовката на мащабен проект, целящ обучението на учителите в дигитална грамотност.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: