До края на годината вдъхват нов живот на Филхармонията! Вижте как изглежда преди пълната промяна!

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
16:16 / 22.05.2019
2391
До края на годината концертна зала "Проф. Иван Вульпе" ще има нов модерен облик. Това обещаха кметът на Бургас Димитър Николов и  директорът на бургаската опера Александър Текелиев на импровизиран брифинг в разпадащата се сграда на площад "Св. св. Кирил и Методий", предава репортер на Burgas24.bg.

Кметът на Бургас Димитър Николов припомни дългогодишната борба за връщане на нов живот на емблематичната за града сграда, чийто ремонт стартира днес. "Сградата е много стара, една от първите, построена тук. Няколко пъти е достроява и променяна. Тези много промени, разширяването и включването към нея на нови помещения и стаи за различните функции създават тази сложност в нейното модернизиране и реконструкция . Ще променим всичко – кабели, водопроводни системи, ще стигнем до тухла. Където се налага ще се направят допълнителни укрепвания и стабилизирания", каза пред журналисти кметът Николов, който изрази надежда до края на годината ремонтът да е приключил.

"Това е мечта не само за бургазлии, но и за всички музиканти, които работим и репетираме тук. Условията са меко казано лоши. От условията зависи дори настроението и качеството на това, което ще представим, те са важни и за публиката", посочи Текелиев.

Ремонтът на сградата предвижда да бъдат възстановени прозорците от към пл. "Св. Св. Кирил и Методий", както е било в началото на миналия век. Освен че ще възвърне стария си облик, концертната зала ще бъде с променени, но по-функционални и естетически решения на вътрешните пространства.

Избраната фирма-изпълнител на обществената поръчка  е "Стройкомерс“ ЕООД с управител, а проектант е "Мото“ ООД – Бургас. Основната стойност на обекта е 1 823 501,80 лв. с ДДС. В момента сградата е с редица конструктивни проблеми, а освен тях има и сериозни течове от покрива, дървената обшивка в салона е изгнила от влагата, от тавана в зрителската зала са откъртени огромни парчета мазилка, в много от помещенията подовата настилка е пропаднала и изгнила, а фасадата е със силно нарушена цялост и създава реална заплаха за минувачите по улицата. В сградата се съхраняват роял, пултове и част от музикалните инструменти, чието състояние също е застрашено от условията там.

Проектът включва не само промени по фасадата, но и топлоизолиране на всички стени и покрива, подмяна на дограмата и мазилките и реконструкция на корнизите.

Освен обновяване на екстериора, ще бъде променен и модернизиран и интериорът, като се предвижда продължаване на централното стълбище от фоайето до подпокривния етаж, обновяване на зрителната зала и осигуряване на условия за достъпна среда, оформяне на допълнителна  малка репетиционна, кабинети, съблекални и ново помещение за озвучаване и осветление под балкона на сградата. Ще бъде трансформирана и сцената, с цел подобряване на акустиката.

Какво е състоянието на сградата днес вижте в нашата галерия със снимки! 

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).