Добрата новина: Бащата на Бургас Коджакафалията ще има два паметника

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:57 / 27.03.2018
3859
Бургас ще има не един, а два паметника на Александър Георгиев Коджакафалията, предаде репортер на Burgas24.bg. Компромисното предложение е на председателя на групата на ГЕРБ Димитър Людиев и бе прието с 47 гласа "за".

Сериозни дебати предизвика запитването на зам.-кмета на Йорданка Ананиева кой от двата паметника да се изгради с общински средства. Желанието на Митко Иванов бе да се възстанови автентичният обелиск в района на централна автобусна спирка на бул.“Сан Стефано“. Другият проект е внушителен 5-метров монумент на бургаския скулптор Радостин Дамасков, който да бъде поставен около бившето сиропиталище.

"Никъде в завещанието на Коджакафалията не се е говорило за погребение и надгробен камък, само за паметник. Той лично е посочил къде да бъде площадът и паметникът. Упълномощил е двама души да изпълнят волята му. На неговата земя, с неговите пари, по неговата воля", каза от трибуната Митко Иванов, който част от Инициативния комитет за възстановяването на автентичния паметник на Бащата на Бургас.

"Много години работих по този проект, гледайки вашето отношение, съжалявам за годините, които пропилях. Мога да реша въпроса много просто. Моля ви да ми предоставите остатъците от този паметник, защото те трябва да бъдат запазени такива, каквито са в момента", каза афектирано Радостин Дамасков.

"Ние сме длъжници към делото и жертвата на Александър Георгиев Коджакафалията. Всяка година на Задушница поднасяме цветя на паметника му в гробищен парк. Радвам се, че стана такава дискусия. Ще стартираме процедури за двата паметника. Не го протакайте", заръча кметът Димитър Николов.

Димитър Людиев е категоричен, че средствата за двата паметника могат да бъдат събрани без затруднение . По думите му за възстановяването на автентичния паметник ще са нужни около 80 хиляди лева, а проектът на Дамасков ще струва близо 250 хиляди лева.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).