Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Добри новини за жителите на "Сарафово"!
Автор: Иван Сотиров 11:11 / 07.04.2022Коментари (0)1104
©
Стартира изграждането на нов корпус към ОУ "Христо Ботев“ в квартал "Сарафово“. Предложението на кмета на Бургас Димитър Николов бе прието с 45 гласа "за", предаде репортер на Burgas24.bg.

Интересно е, че по предложение на жители на "Сарафово“ ще бъде открита и специална дарителска сметка към училището за изграждането на новата учебна база. Това ще даде възможност администрацията и обществеността да обединят усилия за постигането на тази цел в името на децата и тяхното добро образование.

 "Там ножът е опрял буквално до кокала. Училището е пренаселено и това пречи на качествения учебен процес. Проектът сме го представили преди приемане на Републиканския бюджет. Разчитахме, че след като е сграда за образование ще получи финансиране. С днешното гласуване решаваме частично финансирането. С 1.2 млн. лв. няма да се изгради цялото училище, средствата няма да стигнат със сигурност.  Говоря с компании, които проявяват интерес да дарят средства. До този момент училищата, които изграждаме в Бургас, се строят само с общински средства. Това отнема ресурс да помагаме в градската инфраструктура Но по-добре да ходим по улици с дупки, отколкото да лишим бургаските деца от добро образование", каза пред съветниците кметът на Бургас Димитър Николов.

Предвижда се новият корпус да се състои от две части – триетажна постройка и физкултурен салон.

На първия етаж на пристройката ще има зона за хранене и физкултурен салон. На втория етаж ще бъдат обособени три класни стаи, кабинет за психолог, заседателна зала за учителския състав със санитарен възел и помещение за архив. Третият етаж ще разполага с две класни стаи, компютърен кабинет, библиотека, санитарно-хигиенен блок.

За достъп по всички нива се предвижда изграждане на нова стълбищна клетка с асансьор, отговарящи на изискванията за достъпна среда.

"От няколко години в Община Бургас постъпват искания от ръководството на Основно училище "Хр. Ботев“-кв. Сарафово, както и от представители на родителската общност,  в които се акцентира и обосновава спешна нужда от разширяване на сградния фонд и материално-техническата база на училището", се посочва в докладната записка.

В училището се осъществява целодневна организация на учебния ден. Учениците се обучават на две смени поради недостиг на класни стаи, което не е в съответствие с изискванията на ЗПУО и Наредба № 24 от 10 септември 2020 г. за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие. В момента училището разполага с общо 9 стаи, от които една е превърната в трапезария за обедно хранене.

"Анализът показа нарастване на броя на учениците в училището с всяка изминала учебна година. През учебната 2018/2019 година в училището са се обучавали на две смени 211 ученици, през 2019/2020 г. техният брой се е увеличил на 218, а през 2020/2021 г. учениците са били 230. През учебната 2021/2022 година паралелките в училището са 11, което налага двусменен режим за учениците от V, VI и VII класове. Средна пълняемост на паралелките е 25 ученици. Децата, които завършват четвърта група в детската градина през 2022 година са 50. Това означава, че в първи клас през новата учебна година ще постъпят минимум два първи класа, а ще излязат от училището един клас седмокласници", става ясно от докладната записка.  

По остойностени количествено стойностни сметки  в края на 2021 година разходите възлизат на  3 245 500 лв.

Към настоящия момент нито една от държавните институции не е потвърдила осигуряването на необходимите средства за изграждане на пристройката. Това поставя под риск провеждането нормален учебен процес в ОУ "Христо Ботев" кв. Сарафово през следващите години. Ако строителството на новия корпус не започне максимално бързо през 2023 година учениците няма да има къде да провеждат учебни занятия.  Необходимо е спешно да се обяви обществената поръчка за избор на фирма и да се започне изграждането на новата пристройка.  За 2022 година Община Бургас предлага да се включи за изграждане новия обект с 1 200 000 лева със собствени бюджетни средства с източник на финансиране банков кредит. С цел обезпечаване на всички необходими средства Община Бургас ще продължи да настоява за спешно целево финансиране на този проект пред Министерство на образованието и науката, пред Министерство на финансите и пред всички държавни институции, които имат отношение към реализирането на проекта. Успоредно с това Община Бургас и ОУ "Христо Ботев“ кв. Сарафово стартират дарителска кампания.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: