Добри новини за жителите на "Сарафово"!

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
11:11 / 07.04.2022
1127
Стартира изграждането на нов корпус към ОУ "Христо Ботев“ в квартал "Сарафово“. Предложението на кмета на Бургас Димитър Николов бе прието с 45 гласа "за", предаде репортер на Burgas24.bg.

Интересно е, че по предложение на жители на "Сарафово“ ще бъде открита и специална дарителска сметка към училището за изграждането на новата учебна база. Това ще даде възможност администрацията и обществеността да обединят усилия за постигането на тази цел в името на децата и тяхното добро образование.

 "Там ножът е опрял буквално до кокала. Училището е пренаселено и това пречи на качествения учебен процес. Проектът сме го представили преди приемане на Републиканския бюджет. Разчитахме, че след като е сграда за образование ще получи финансиране. С днешното гласуване решаваме частично финансирането. С 1.2 млн. лв. няма да се изгради цялото училище, средствата няма да стигнат със сигурност.  Говоря с компании, които проявяват интерес да дарят средства. До този момент училищата, които изграждаме в Бургас, се строят само с общински средства. Това отнема ресурс да помагаме в градската инфраструктура Но по-добре да ходим по улици с дупки, отколкото да лишим бургаските деца от добро образование", каза пред съветниците кметът на Бургас Димитър Николов.

Предвижда се новият корпус да се състои от две части – триетажна постройка и физкултурен салон.

На първия етаж на пристройката ще има зона за хранене и физкултурен салон. На втория етаж ще бъдат обособени три класни стаи, кабинет за психолог, заседателна зала за учителския състав със санитарен възел и помещение за архив. Третият етаж ще разполага с две класни стаи, компютърен кабинет, библиотека, санитарно-хигиенен блок.

За достъп по всички нива се предвижда изграждане на нова стълбищна клетка с асансьор, отговарящи на изискванията за достъпна среда.

"От няколко години в Община Бургас постъпват искания от ръководството на Основно училище "Хр. Ботев“-кв. Сарафово, както и от представители на родителската общност,  в които се акцентира и обосновава спешна нужда от разширяване на сградния фонд и материално-техническата база на училището", се посочва в докладната записка.

В училището се осъществява целодневна организация на учебния ден. Учениците се обучават на две смени поради недостиг на класни стаи, което не е в съответствие с изискванията на ЗПУО и Наредба № 24 от 10 септември 2020 г. за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие. В момента училището разполага с общо 9 стаи, от които една е превърната в трапезария за обедно хранене.

"Анализът показа нарастване на броя на учениците в училището с всяка изминала учебна година. През учебната 2018/2019 година в училището са се обучавали на две смени 211 ученици, през 2019/2020 г. техният брой се е увеличил на 218, а през 2020/2021 г. учениците са били 230. През учебната 2021/2022 година паралелките в училището са 11, което налага двусменен режим за учениците от V, VI и VII класове. Средна пълняемост на паралелките е 25 ученици. Децата, които завършват четвърта група в детската градина през 2022 година са 50. Това означава, че в първи клас през новата учебна година ще постъпят минимум два първи класа, а ще излязат от училището един клас седмокласници", става ясно от докладната записка.  

По остойностени количествено стойностни сметки  в края на 2021 година разходите възлизат на  3 245 500 лв.

Към настоящия момент нито една от държавните институции не е потвърдила осигуряването на необходимите средства за изграждане на пристройката. Това поставя под риск провеждането нормален учебен процес в ОУ "Христо Ботев" кв. Сарафово през следващите години. Ако строителството на новия корпус не започне максимално бързо през 2023 година учениците няма да има къде да провеждат учебни занятия.  Необходимо е спешно да се обяви обществената поръчка за избор на фирма и да се започне изграждането на новата пристройка.  За 2022 година Община Бургас предлага да се включи за изграждане новия обект с 1 200 000 лева със собствени бюджетни средства с източник на финансиране банков кредит. С цел обезпечаване на всички необходими средства Община Бургас ще продължи да настоява за спешно целево финансиране на този проект пред Министерство на образованието и науката, пред Министерство на финансите и пред всички държавни институции, които имат отношение към реализирането на проекта. Успоредно с това Община Бургас и ОУ "Христо Ботев“ кв. Сарафово стартират дарителска кампания.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Какви са проблемите пред летния туристически сезон, обсъждаха три...
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).