Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Доброволци ремонтираха домовете на птиците в Атанасовско езеро
Автор: Екип Burgas24.bg 15:12 / 29.08.2018Коментари (0)1520
70 доброволци успяха да ремонтират домовете на птиците в единствената по рода си солена лагуна у нас – Атанасовско езеро по време на 30-та природозащитна бригада на Българското дружество за защита на птиците, провеждаща се край Бургас.

За седем дни бяха укрепени и поправени два насипни острова и пет наколни платформи, на които гнездят редките обитатели на Атанасовско езеро - гривести и речни рибарки, саблеклюни, кокилобегачи и други. Повредени сериозно от тазгодишните дъждове, благодарение на доброволния труд на младите хора, събрали се от цялата страна, островите и платформите вече са готови напролет да приемат новите си обитатели.

Атанасовско езеро е най-богатата на птици влажна зона в Европа. В него са установени 333 вида птици от близо 500 в Европа. Затова и северната част на солената лагуна е защитена територия – поддържан резерват, а южната е защитена местност "Бургаски солници“. Лагуната е част и от екологичната мрежа Натура 2000.

Доброволците, участници в природозащитната бригада, помогнаха още за поддържане в добро състояние и на местата за хранене и почивка на редки птици, които се срещат в още една защитена територия край Бургас – защитена местност "Пода“. Там те окосиха тръстиковите масиви, които се намират непосредствено пред едноименния природозащитен център и така осигуриха по-лесен достъп до храна за много птици, като чапли и ибиси.

Тази година природозащитната бригада организирана в полза на един от най-ценните ресурси на Атанасовско езеро – неговите птици, се проведе за 30-ти път. Това са 30 години на реални действия за опазване на природата, нестихващ ентусиазъм и утвърждаване на доброволчеството у нас. Това е най-старата природозащитна бригада в България.

“Бригадата е привлекателна и устойчива във времето, защото е най-добрата форма участниците в нея да почувстват и видят резултатите от своя труд, да бъдат заедно в незабравимата атмосфера, която възниква само сред хора с еднакви ценности. Времето не е случайно избрано, а е свързано с проследяването на есенната миграция на реещите се птици по миграционния път "Виа Понтика“, споделя д-р Петър Янков, един от основателите на БДЗП.

Точно в Бургас, край северната част на езерото с червените води, се разполага "Точката“ – мястото, от което се извършват наблюденията на мигриращите птици. През годините вече добре позната и на чужденците дошли у нас, за да се порадват на стотиците хиляди летящи бели щъркели и десетките хиляди розови и къдроглави пеликани. На "Точката“ по време на цялата природозащитна бригада има човек, който добре познава птиците и е в помощ на всеки желаещ да научи повече за тях, както и да се обучи в преброяването им.

Връщайки се назад във времето д-р Петър Янков споделя още "Това е мястото, на което преди 30 години, ние младите тогава ентусиасти разбрахме за проблемите, с които се сблъскват птиците в района“. Така се заражда идеята за природозащитната бригада – като естествен стремеж да се помогне на птиците и природата. И така вече 30 години!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: