Доктор: Няма нов вирусен грип в Бургас и областта

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:14 / 03.05.2011
1991
Единични са случаите на деца, боледуващи от шарките скарлатина и варицела. От началото на годината до сега регистрираните случаи са около 6 деца. Това каза д-р Даринка Иванова, специалист-педиатър в бургаска болница.

Тя добави, че няма нов вирусен грип. Има единични случаи на вирусни заболявания, но като цяло заболеваемостта е намаляла много.

Шарките са няколко вида, които са най-разпространени сред децата. Това са рубеола, скарлатина, варицела, морбили. Най-често срещаните са варицелата и скарлатина, защото няма имунизация срещу този вирус, който предизвиква шарката. При другите видове има имунизации, които се поставят на децата през определен период от живота им и тези шарки са почти изкоренени т.е. липсват инфекциозни болести. Варицелата и скарлатината започват обикновено с температура, неспокойствие при децата, лека хрема, лека кашлица. Това са симптомите на инфекциозното заболяване.

След което се прибавят допълнителните симптоми като обриви, които са много специфични. При варицелата обривът е много специфичен с воднисти мехурчета върху зачервено петънце. Воднисти мехурчета, които са по цялото тяло, силно сърбящи и по окосмената част на главата. Тази шарка се лекува само симптоматично т.е. с противотемпературни средства и с локално обработване на обривите със съответните разтвори, успокояващи сърбежа. Варицелата не се лекува с антибиотик. В момента в детските заведения има скарлатина и варицела, но не в големи размери. Това е вече стрептококова инфекция, която е предизвикана от бактерии.

Пак започва с висока температура, с втрисане, с безапетитие и след това се появява характерен обрив по тялото и силно изразена ангина т.е. зачервено гърло, с гнойни налепи. Тук лечението е задължително с антибиотик и десетдневен престой вкъщи на детето. Обикновено при шарките предхождащо е температурата и до два- три дни се появяват характерните симптоми, по които се поставя диагнозата. Инкубационният период т.е. от контакта с болно дете докато се разболее другото дете е между 14 и 21 дни.

Възрастните по-тежко изкарват шарката. Чести са случаите на родители, които не са прекарали тези шарки в детска възраст. Характерна е варицелата понеже тя е вирусна инфекция и при възрастните може да се изяви с много по-висока температура, с много по-силна отпадналост, с много силно изразен обрив. По-рядко се появяват усложнения от страна на други органи и системи, но с по-тежко протичане. Варицелата може да се изрази като херпес симплекс. Това е по-тежко заболяване т.е. вирусите засягат нервните влакънца и се получава много характерен обрив, с много силна болезненост и протичащо по-тежко заболяване.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (14365):
09.05.2024 Flirt е новият вариант на COVID-19
09.05.2024 Деца събират пари за съученичка, загубила родителите си в пандемията от COVID-19
08.05.2024 Изтеглят COVID ваксината на "Астра Зенека" в световен мащаб, причината е интересна
07.05.2024 Два нови щама на COVID-19, може да се усъмните за тях заради 10 грипоподобни симптома
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
Още новини от Новини от Бургас:
Сигнал на майка от Бургас: Въведоха такса "вадене на кърлеж"
Представители на Бургас ще се включат в Годишната среща на фестив...
Млада поетеса от Бургас прослави България на световен конкурс
Рибар от "Ченгене Скеле" разказа за опасната риба групер в Черно ...
Очаква се в Община Бургас да постъпят нови средства
Община Бургас подписа споразумение с УАСГ


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).