Долетяха ли най-после добри новини за летището в Бургас?

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
14:14 / 19.03.2024
3771
13-те общини в Бургаска област се обединяват в сдружение с нестопанска цел и ще участват с финансиране за създаването на фонд за стимулиране на целогодишни полети от и до Летище Бургас.

Това стана ясно от проведената в Община Бургас среща с участието на кметове и председатели на общински съвети от региона. На нея присъства и изпълнителният директор на "Фрапорт Туинстар Еърпорт“ АД Франк Кванте,  както и представители на компанията.

Решението за създаването на сдружението ще бъде взето от общинските съвети на 13- те общини до края на март, а учредителното събрание се планира за април. От Община Поморие вече са изпратили до всички общини проект на докладна записка за създаване на фонда и устав.

Вече са водени разговори и с кметовете на Ямбол, Сливен и Стара Загора за присъединяването им към новосъздаващата се организация.

Инициатори на срещата днес бяха кметовете на Бургас и Поморие Димитър Николов и Иван Алексиев. По предложение на Алексиев, преговорите с авиокомпаниите ще се водят от общините съвместно с "Фрапорт“. Вноската на общините в сдружението ще е според броя на регистрираните по постоянен адрес жители. Алгоритъмът на участие, предложен от кмета на Поморие, е вноската на черноморските общини да е 2 лева на жител, а на останалите общини по 0,50 стотинки на жител.

Средствата ще са от туристически данък, който по закон следва да се разходва за дейности, свързани с развитие на туризма и по този начин няма да се ощетяват общинските бюджети.

Финансовото участие на "Фрапорт“ във фонда ще бъде 200 000 лева годишно. Предстоят разговори с министерствата на туризма и транспорта и съобщенията за участие и на държавата в сдружението и фонда.

Средствата ще бъдат използвани за дофинансиране на полети извън активния летен сезон. Вече са водени разговори с българската авиокомпания "Гъливеър“ за осигуряването на ежедневни редовни линии /два пъти дневно/ Бургас – София, София- Бургас, както и за полети Бургас- Истанбул, Истанбул- Бургас. Предстоят и срещи с турските авиолинии по темата, тъй като това ще даде възможност за директни връзки с цял свят. 

На срещата бе предложено сдружението да се председателства от кмета на Бургас Димитър Николов като представляващ административния център на областта.

Освен удължаването на сезона, целогодишната транспортна свързаност ще допринесе за развитието на Югоизточния регион и ще е от полза за всички учещи и работещи в чужбина, както и за всички, които развиват бизнес извън България.

Кметът на Бургас припомни, че темата за целогодишните полети е получила категоричната подкрепа на последното заседание на Националното сдружение на общините в България.

Създаването на новия фонд ще обедини усилията не само на черноморските общини, но и на всички други общини в региона, както и ще гарантира ангажираността на концесионера чрез финансовото му участие, а и на държавата като страна по концесионния договор.

Виж коментарите (0)

Още по темата (16):
28.03.2024 От летището в Бургас обещаха полети до 85 дестинации в 25 държави
26.03.2024 Община Бургас ще участва във Фонда за развитие на летището в "Сарафово"
19.03.2024 "Фрапорт" подкрепя Фонда за развитие на летището в Бургас
15.03.2024 Ще има ли целогодишни полети на бургаското летище?
15.03.2024 "Burgas Air" – нова екзотична идея се появи на хоризонта
13.03.2024 От аеропорта коментираха създаването на Фонд за развитие на летище Бургас
Още новини от Новини от Бургас:
Двама братя от "Победа" изумиха бургаските полицаи
Безплатни прегледи за разширени вени организират в УМБАЛ Бургас
Много работа за лекарите от УМБАЛ Бургас по празниците
Млад шофьор направи голяма беля в "Меден рудник"
Не пропускайте Летния Никулден в Бургас
Тикнаха криминален тип от "Изгрев" в затвора


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).