Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Долно Езерово в шок от прогнозата за дъжд
Автор: Екип Burgas24.bg 10:22 / 01.10.2010Коментари (0)961
© Burgas24.bg
Прогнозите за обилни дъждове в Източна България карат изпатилите жители на бургаския квартал "Долно Езерово" да примират от ужас заради шока, който преживяха с поредицата наводнения миналата зима. И макар, че през последните месеци общинската администрация и териториалният директор Антоанета Манолова хвърлиха всички усилия в изграждането на канализация там, страховете на местните хора не намаляват. Десетки граждани, живеещи в различни точки на "Долно Езерово", тревожно са потърсили съдействието на омбудсмана Таню Атанасов, за да не се повтори през наближаващия есенно - зимен сезон водният ад.

"Хората дойдоха в приемния ми ден и си спомниха отново преживяното бедствие. Те се страхуват, поставиха много въпроси, които засягат както работата на властта , така и чисто човешките отношения. Редно е да се видят резултатите от действията, предприети след наводненията миналата година, за да няма нови тревоги", каза той.

Квартал "Долно Езерово" беше под вода през декември миналата година и през февруари 2010. Десетки домакинства бяха пострадали при природното бедствие. Водата беше влязла в приземията и първите етажи на повечето от къщите в квартала.

Хората бяха изпаднали в паника, доброволци помагаха при изваждането на хора от наводнените къщи и дворове, някои от които трудноподвижни.

Вчера обаче местните жители отново бяха неспокойни при едва прокапалия дъжд в квартала в ранния следобед. "Изтръпвам, като си спомня как водата заливаше улицата и влизаше в къщата. Покъщнината ни беше потънала. Всичко в дома ни е подменено, защото всичко тук беше мокро. Спомням си как кметицата, като дойде при нас първия път на оглед и като видя унищожената ни елха няколко дни преди Нова година, се разплака.", разказа Виолета Маринова, живееща на крайната улица "Лом" в квартала. В едноетажната й къща живеят седем души, две от които са деца. "И сега ни е страх. Като чуем, че ще вали и изтръпваме. Преживяхме много. А и помощите, които ни дадоха след бедствието, не бяха справедливи. Нас ни отчетоха като едно семейство и ни дадоха само четири пъти по три кашона перилни препарати", каза Виолета, която вече почти година се опитва да се отърси от преживяното.

Господин Янев пък живее на улица "Каваклии", намираща се непосредствено до източното закрито дере в квартала и оглежда всеки ден тревожно неговото състояние. "Направиха дерето, но сега дъждовната вода няма къде да отиде и тече свободно. Къщите тук са на по-ниско равнище от улицата и всичко идва в дворовете ни. Водата се събира от пътя Ветрен - Бургас и ни залива. Убедени сме, че при силен дъжд отново ще ни наводни. Не може да не ни е страх", разказа мъжът. Той потръпва като си спомня как само преди няколко месеца водата от улицата е стигнала до вътрешната част на двора му и е отнесла зимнина и инструменти.

В момента Долно Езерово прилича на строителна площадка и на пръв поглед се вижда, че се работи усилено по изграждане на канализацията и почистване на дерета . "Следя непрекъснато прогнозата за времето, все сме нащрек. Непрекъснато работим , за да няма вече заплаха от наводнения. Понякога ми се иска нещата да се случват по-бързо, но има процедури и срокове, които трябва да се спазват", каза шефката на Териториална дирекция "Долно Езерово" Антоанета Манолова. Тя заяви, че в момента една от основните задачи на местната власт е да бъде изпълнено препроектирането на западното дере. "Със съдействието на кмета Димитър Николов изцяло почистихме деретата, все още хората работят. В момента изграждаме канализация, която ще облекчи притока на вода, тъй като разделя битовата от дъждовната. Изграждаме и решетъчен канал за дъждовни води, който ще отводнява 7 улици", каза Манолова.

Източник: factor-bs.com









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Празник на розата 2024 в Казанлък
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евроизбори 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: