Дрон и 3D сканиране подпомага оценителите на щетите от наводненията в Царево

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
20:51 / 13.09.2023
1617
3D модели ще подпомагат дейността на експертната комисия след наводненията в Царево. Те са достъпни за свободно ползване на сайта на МОСВ, съобщиха от министерството.

Цифров модел, създаден в резултат на фотограметрично заснемане на Царево, ще подпомогне оценката на общото състояние на територията след наводнението в региона като нанесени щети, количествени параметри на пораженията и засегнатите територии.

Безпилотна летателна система, включваща два апарата, е извършила заснемането на щетите в община Царево. В допълнение към фотограметричното заснемане е извършено и пълно лазерно заснемане със специална технология на двете дерета, чийто отток доведе до бедствието, сполетяло района.

Технологията LiDAR (Light Detection and Ranging) се прилага за наземно 3D лазерно сканиране. Подобно заснемане осигурява възможност да се установят причинно-следствените връзки между географската среда и водните количества преминали през територията.

Заснемането на Царево е изготвено от Националния университетски център за геопространствени изследвания и технологии към СУ "Свети Климент Охридски“. Академичният център подпомага работата на временната междуведомствена експертна комисия, създадена от Министерския съвет, ръководена от заместник-министър Петър Димитров, която извършва проверка на инфраструктурата след наводненията в община Царево. 

Сътрудничеството между университетската организация и МОСВ е пример за добро взаимодействие между държавата и научната общност.

Виж коментарите (0)

Още по темата (164):
03.06.2024 Министърът на туризма посети Царево и местата, пострадали при разрушителните наводнения от 2023 г.
18.04.2024 Готов в новият мост на пътя Царево – Ахтопол!
02.04.2024 Докъде стигнаха възстановителните дейности след потопа в Царево?
20.03.2024 Изплатиха средствата от дарителската сметка за пострадалите от бедствието в Царево
06.03.2024 Обещаха новият мост на пътя Царево - Ахтопол да бъде завършен до 15
април
25.02.2024 Жител на Царево: Забавиха се процесите и хората проявяват претенции – питат какво стана, кога ще го направят този мост?
Още новини от Новини от Бургас:
Президентът се включи в почистването на морското дъно край остров...
Управител на заведение на плажа: При нас е евтино, 15 лева за бир...
Ръст на предложенията за работа в София, Пловдив, Варна и Бургас
Криминален тип от "Победа" загази за пореден път
Каква е продължителността на живота в Бургаско?
Решават15-годишен проблем на село Димчево


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).