Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Двама млади лекари са новата надежда на съдебната медицина в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 09:05 / 22.03.2024Коментари (0)1567
©
Д-р Богдан Мирчев, д-р Галина Милева, д-р Стефани Шкетиева
Двама млади лекари са новата надежда на съдебната медицина в Бургас. След като дълго време единственото и ключово за областта Отделение по съдебна медицина страдаше от липса на кадри, вече не е така. Д-р Богдан Мирчев и д-р Стефани Шкетиева уверено тръгват по стъпките на професионалистите, чиито имена се споменават с респект и уважение. Това са д-р Косьо Янков и д-р Параско Парасков, които посветиха професионалния си път на Отделението по съдебна медицина и вече са пенсионери.

Д-р Богдан Мирчев е от Пловдив, завършил е Медицинския университет в града, а специалността съдебна медицина придобива в УМБАЛ "Александровска" – София. В Бургас го привличат по-интересните случаи в професията и перспективата за кариерно израстване. "Предложиха ми да остана в София, но избрах Бургас. Тук има по-добри възможности за младите лекари, особено с новия Медицински факултет. Благодарен съм, че болницата предоставя шанс за реализация, както и ведомствено жилище", посочва той.

Разгадаването на мистерии

е причината, която кара младия лекар да се обърне към съдебната медицина. Още във втори курс прочита учебника на корифея в областта проф. Стойчо Раданов и решава, че съдебната медицина е цялата медицина. Има го момента на разгадаването на мистерията, на търсенето на отговори на сложни въпроси, което помага както на здравеопазването в борбата с редица заболявания, така и на правораздаването. "В тесните специалности имаш поглед върху ограничена част от медицината. Докато в съдебната медицина има всичко – има и офталмология, и хирургия, и ортопедия, и АГ... Тук, в Бургас, отделението предлага неограничен кръг от случаи. В София например рядко сме работили по инциденти с удавяне", посочва д-р Мирчев.

От народното пеене до аутопсионната зала

Д-р Стефан Шкетиева е бургазлийка, която никога не е смятала да живее в друг град. Средното образование завършва в СУ "Добри Чинтулов" - народно пеене и пиано. Към медицината я тласка кръстникът й – хирург. А съдебната медицина е най-близо до нейната мечта – криминалистиката. Заради силното й желание кръжокът по съдебна медицина в МУ – Плевен дори открива извънредно свободно място, специално за нея. След като взема дипломата за лекар, се връща в родния град и специализира в УМБАЛ Бургас, а тази година е последната на специализацията й. Изключително отговорна и към пациентите на колегите си от другите отделения, д-р Шкетиева за втора поредна година участва в акцията по кръводаряване, организирана от младите лекари на УМБАЛ Бургас.

Помнят ли първата си аутопсия

Да – и двамата. "Моята беше на клошар, изяден от мишки", лаконична е д-р Шкетиева. Д-р Мирчев е изправен пред сериозно предизвикателство – катастрофа, при която на пътното платно е прегазен човек, употребил алкохол. Как е загинал? От катастрофата или поради друга причина? Дали е бил мъртъв преди да бъде прегазен? Ако е загинал от катастрофата – колко време след удара е живял? Какво точно е правил на пътя – паднал ли е на него, бутнат ли е, заспал ли е? На тези, както и на още много други въпроси е трябвало да отговори.Без добри учители няма добри ученици

А в отделението по Съдебна медицина в УМБАЛ Бургас учителите са на ниво не само заради разнообразието на случаите. Д-р Галина Милева, дългогодишен началник на отделението се налага да разплита много загадки през своята кариера. Името й е синоним на професионализъм не само в Бургас, а и в цялата страна и дори извън нея. Посвещава целия си живот за издигането на имиджа на професията – съдебните медици в цялата страна са не повече от 50 човека, а знанията им имат ключово значение при разплитането на най-тежките престъпления. С удоволствие предава опита си и е радостна, че има млади последователи. "Имаше дни и месеци, в които работех съвсем сама, след като двамата ми колеги се пенсионираха. Обиколих всички университети, за да потърся млади лекари, които желаят да специализират и биха дошли в Бургас. Е, успяхме", посочва с удовлетвореност тя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: