Едни от най-красивите тракийски съкровища ще са в Бургас за Нощта на музеите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:59 / 10.05.2018
3528
Кралевското съкровище и най-старото злато в Европа от Варненския халколитен некропол ще очакват бургазлии в зала "Трезор“ на Археологическия музей в Нощта на музеите – 19 май (събота).

Тракийското съкровище от с. Кралево, Търговище, е открито през 1979 г. в гроб на висш аристократ, живял през 3 век пр. Хр. След кремация останките му били събрани в позлатен съд-хидрия и погребани в могилата заедно с дарове от злато, сребро, керамика. Цялото съкровище се състои от 47 златни апликации с емайл, начелник, златни плочки с изображения на грифони, медальони  с изображения на Херакъл, обеци, гривни за ръце, украса от сбруя на кон. Използвани са различни златарски техники – изчукване, леене, гранулация и др. Вероятно съкровището е изработено в златарското ателие на древния морски град Месамбрия – днешен Несебър.

Второто златно съкровище, което ще може да бъде видяно в Археологическия музей, гостува в Бургас за второ поредно лято поради големия интерес и многократните запитвания на посетителите. Признатото за най-старото злато в Европа е открито в т. н. Гроб № 36 от Варненския халколитен некропол. Според изследване в Оксфордската лаборатория намерените златни предмети се датират от 4600-4400 г. пр. Хр. Интересното при Гроб № 36 е, че в него не е намерен скелет, а символично са погребани както чисто женски, така и чисто мъжки атрибути. Най-вероятно в този гробен комплекс са събрани одежди, украшения и инсигнии на 5-членно владетелско семейство, от които само златните предмети са 857 с общо тегло 0.789 кг.

Двете изложби ще бъдат открити на 19 май от 18.00 ч. в Археологическия музей на ул. Богориди № 21 като част от програмата на Бургаския музей за европейската инициатива "Нощ на музеите“.

 

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).