Ефективна присъда за Азис, убил семейство на пътя

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
10:13 / 03.07.2019
3709
Турски водач на товарен автомобил с полуремарке ще изтърпява ефективна присъда от четири години и осем месеца заради причинена от него катастрофа със загинало семейство и ранено малолетно дете.

Със свое решение Апелативен съд – Бургас е потвърдил присъдата на Окръжен съд – Ямбол, като правилна и законосъобразна и е отхвърли жалбите на подсъдимия и частните обвинители.

43 – годишният Азис К. от град Ялова, Република Турция е признат за виновен от двете съдебни инстанции в това, че на 30.09.2018г. около 17:10 часа, в посока  Елхово - ГКПП – Лесово, област Ямбол, при управление на товарна композиция – влекач, марка "Мерцедес Актрос 1844" и прикачено полуремарке е нарушил правилата за движение по пътищата. В резултат на това той е предизвикал ПТП с лек автомобил марка "Ситроен“ и е причинил смъртта на повече от едно лице – на Кънчо К. и на Галина Д., както и средна телесна повреда на тригодишното им дете.

При движението си по път I-7, км. 301 в посоката гр. Елхово - ГКПП – Лесово, товарният автомобил, управляван от подсъдимия, следвало да премине през десен завой, с ограничение на максималната допустима скорост до 50 км/ч. Товарната композиция навлязла в завоя със скорост от около 80 км/ч. Поради високата скорост на движение и занижено сцепление на гумите с мократа асфалтова настилка, във втората половина на завоя ремаркето на влекача напуснало дясната лента за движение и навлязло в лявата, достигнало лявата мантинела и преградило двете пътни ленти. Лекият автомобил “Ситроен“ се движил в своята дясна лента за движение. Именно в неговата лента последвал удар между двете превозни средства, в резултат на който, лекият автомобил бил изблъскан и изхвърлен на 19,7 метра от мястото, където се намирал и извън платното за движение. След удара товарната композиция продължила движението си напред, като постепенно се прибрала в дясната пътна лента и окончателно спряла на около 150 м след мястото на сблъсъка.

Двете съдебни инстанции са приели заключението на съдебно-химическата /токсикологична /експертиза, което установява, че в пробите, дадени от подсъдимия, няма наркотични вещества, респективно на инкриминираните дата и час същият не е управлявал товарната композиция след употреба на наркотични вещества. Експертите поясняват, че идентифицираният при изследването фенираминеантихистамин, който се употребява за лечение на сенна хрема, алергичен ринит, уртикария. Същият не е наркотично вещество по смисъла на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсори, се казва в решението на апелативните съдии.

Съдът е лишил подсъдимия Азис К. и от право да управлява МПС за срок от шест години.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Р България в 15 – дневен срок от съобщаването на страните, че е изготвено.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
С багрилница на открито Бургас отбеляза Велики четвъртък
Утре Бургас е предупреден!
Много се строи в Бургас
Иван Звездев ще готви за бургазлии на Летния Никулден
Мъж пострада при катастрофа в Бургас
Бургазлия забеляза нещо съмнително и сигнализира полицията


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).