Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Ефективна присъда за шофьор, опитал да подкупи на полицай
Автор: Иван Сотиров 12:16 / 06.08.2019Коментари (0)953
© Burgas24.bg
Шест месеца лишаване от свобода и глоба от 1000 лева е наказанието на Димитър К., от Бургас, дал подкуп от 100 лв. на полицаи, за да не му съставят акт за нарушение на пътя.

Бургаският апелативен съд измени присъдата на окръжния съд и преквалифицира деянието от довършен подкуп в опит. В останалата част първоинстанционниятсъдебeн акт е потвърден. Магистратите са постановили наложеното наказание "лишаване от свобода“ за срок от шест месеца да бъде изтърпяно ефективно при първоначален общ режим.

На 18.10.2017 година около 00.05 часа в село Дюлево, общ.Средец, обл.Бургас, на 5м от сградата на ЗПК – Дюлево двама служители на "Охранителна полиция“ при РУ Средецспрели за проверка товарен автомобил "Опел Комбо“, управляван от Димитър К. Подсъдимият не представил свидетелство за управление, наложило се полицаите да направят дистанционна служебна проверка, от която се установило, че документът за управление на МПС е отнет от органите на реда. Водачът отказал да се подложи на проверка с техническо средствоза алкохол или упойващи вещества и да даде кръвна проба за химически анализ. Полицаите уведомили подсъдимия, че за извършените нарушения по Закона за движение по пътищата ще му бъде съставен Акт за установяване на административно нарушение /АУАН/. В този момент мъжът се приближил до служебния автомобил, отворил предната дясна врата и поставил върху ползвания от полицейските служители таблет две банкноти с номинал от по 50 лв., с думите "Дай да се оправим“. Той бил незабавно задържан, като служителите го уведомили, че го арестуват за извършен от него подкуп на полицейски орган.

Димитър К. има няколко осъждания за шофиране в пияно състояние. Санкциониран е със седем броя влезли в сила наказателни постановления, като спрямо него са издадени четири броя заповеди за прилагане на принудителни административни мерки. Подсъдимият е допускал многократно едно и също нарушение на ЗДвП - управление на МПС без надлежно свидетелство за правоуправление, посочват магистратите в решението си.

Съдът е приел, че Димитър К. е действал с пряк умисъл, съзнавайки общественоопасния характер на извършеното, знаел е, че е употребил алкохол, видно от самопризнанието му в съдебно заседание пред първоинстанционния съд. Наясно е бил, че поведението му е неправомерно и какви санкции биха последвали, поради което е опитал да избегне понасянето на отговорност за това свое деяние.

В решението си апелативните съдии се позоват на съдебна практика на ВКС, според която "престъплението подкуп е довършенов момента на фактическото приемане на дара или другата имотна облага от лицето, за което е дадена, независимо дали това е станало преди или след извършване на действието или бездействието по служба, заради което тя се дава“.

В настоящия случай, полицейските служители не са приели предоставения им дар, като са предприели незабавни действия по задържането на дееца.

Въззивният съд е приел, че след като подсъдимият К. е признал, че е подхвърлил банкнотите, предназначени за двамата полицейски служители, за да не извършат действие по служба - да не съставят АУАН, то престъплението е останало недовършено и е спряло във фазата на опита, именно поради отказа на полицаите да приемат предлагания дар.

Решението може да бъде обжалвано или протестирано пред Върховния касационен съд на РБългария в петнадесетдневен срок от получаване писменото съобщение от страните, че е изготвено.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: