Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Ефективността на правосъдието обсъждат в Бургас съдии от цялата страна
Автор: Георги Кирилов 15:07 / 31.05.2019Коментари (0)1443
©
"Ние правораздаваме в името на народа и не можем да си позволим пространни и неясни мотиви, от които гражданите се объркват. Това няма как да води до повишаване на общественото доверие в съда“, заяви председателят на Апелативен съд – Бургас Деница Вълкова в свое изказване по време на Конференцията "За ефективността на правосъдието“, която се провежда днес в Бургас. Събитието е организирано от Висшият съдебен съвет в посредством Комисия "Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика към Съдийската колегия“, Комисия "Съдебна администрация“ към СК и Комисия "Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС.

Присъстват над 100 магистрати от цялата страна, сред които представители на ВСС и ИВСС, председателят на Върховния административен съд, административни ръководители и заместник – председатели на апелативни, окръжни и районни съдилища, редови съдии. Това е първият национален съдийски форум, който има изцяло практическа насоченост, като се предвижда провеждането на други подобни мероприятия като част от цикъл, водещ до реални промени и резултати. Целта е да бъдат поставени и решени адекватно съществуващите в съдилищата проблеми, като бъдат съобразени с европейските препоръки и добри практики, както и условията, в които функционира българската съдебна система.

Конференцията беше открита от Боряна Димитрова - член на ВСС и председател на комисия "Съдебна администрация“ към Съдийската колегия. По време на форума бяха дискутирани възможностите за кратки мотиви на съдебните решения. В своето изказване съдия Вълкова предложи две групи мерки и посочи видове дела, които могат да приключват с кратки мотиви. Тя подчерта, че е нужен дебат както за промяна в чл. 121 ал.4 от Конституцията, така и по конкретни текстове от НПК в името на по – ефективното правораздаване. В тази посока беше и направеното предложения, съдът да не се мотивира при постановяване на решенията си, ако в отправените до него писмени изявление се съдържа език на омразата. Председателят на Апелативен съд – Бургас се обяви за кратки, точни, ясни и убедителни мотиви на съдебните решения. "Конференцията би била успешна, ако се обединим дори само в две от предложенията, които ще изслушаме и обсъдим, и така бихме излъчили важното послание, че съдиите не воюваме помежду си, а сме единни“ каза в заключение съдия Деница Вълкова.

В първия модул на форума със свои изказвания се включиха председателите на РС – Бургас и РС – Несебър Асен Радев и Евгени Узунов, а във втория, относно предложенията за промяна на заповедното производство за постигане на по – голяма ефективност, становище по темата представи и председателят на ОС – Бургас Росица Темелкова.

Като краен резултат от Конференцията се очаква предложенията и становищата на съдиите по двете теми, да се предложат на вниманието на по-горните инстанции, на колегиите на ВКС, на ИВСС, на ВСС.

Целта е и създаване на нов стандарт, съобразен с Конституцията и законите, относно произнасянето и писането на мотиви към съдебните актове по определени дела.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: