Екодоброволци защитават "Виа Понтика"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:59 / 27.08.2013
1069
Доброволци от Бургас и страната ще опазват биоразнообразието в региона. Бургаският залив и езерата, намиращи се в него - Мандра Пода, Вая и Атанасовско, са предпочитано местообитание на хиляди диви пойни птици в зимния период на годината. Районът е с международно значение за биологичното разнообразие на птиците и представлява важен елемент от миграционното трасе "Виа Понтика". Бургаският залив също така е печално известен с бракониерите си и техния незаконен улов и търговия със защитени видове, както и обект на безцелни нападения от страна на местни младежи, привлечени от красивото оперение и звуци, които мигриращите птици издават. "Затова и основната цел на проект "Екодоброволци в защита на Виа Понтика" е опазването на биоразнообразието в Бургаския залив и прилежащите езера чрез превенция на бракониерството" - разказа Тодор Ангелов, ръководител на проекта.

Ключова роля в изпълнението на проекта ще имат екипите от младежи доброволци, които ще следят и информират своевременно отговорните власти при установяване на бракониерски улов на диви пойни птици. Важна част от работата по превенция ще бъде и популяризирането на "Виа Понтика" сред местната общност и както и важността от запазване на екологичното равновесие в Бургаска област. Очакваните резултати от проекта са свързани със запазване на биоразнообразието в региона чрез защита от посегателства над защитени видове пойни птици, мобилизиране на гражданската подкрепа за това, както и разширяване на мрежата от партньорски организации, които си сътрудничат в областта на опазване на биоразнообразието и околната среда.

Проектът "Екодоброволци в защита на Виа Понтика"е с продължителност една година и се изпълнява от СНЦ "Младежки информационен център" в партньорство със сдружение "Възможности без граници". Общият бюджет е в размер на 58 602 лева, като 90% от сумата е осигурена от Конфедерация Швейцария по формата на грант чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество.


Виж коментарите (0)

Още по темата (14):
23.09.2014 Откриват новия музей в Черноморец
20.03.2014 Археологията е категорична: Бургас е бил важен за Рим и Византия
20.03.2014 Турската баня в Акве Калиде ще е готова в началото на юни
19.03.2014 Представят резултатите от археологическите проучвания на крепостта "Порос"
27.05.2013 Разкопките по "Виа Понтика" навлизат в решителна фаза
19.04.2013 Жителите на Созопол: Искаме финансирането по "Виа Понтика" да продължи
Още новини от Новини от Бургас:
Сигнал на майка от Бургас: Въведоха такса "вадене на кърлеж"
Представители на Бургас ще се включат в Годишната среща на фестив...
Млада поетеса от Бургас прослави България на световен конкурс
Рибар от "Ченгене Скеле" разказа за опасната риба групер в Черно ...
Очаква се в Община Бургас да постъпят нови средства
Община Бургас подписа споразумение с УАСГ


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).