Експерт: Трябва да направим професионалното образование привлекателно

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
16:03 / 24.01.2014
1684
На провелата се през седмицата среща на директори на училища относно проблемите в образованието, областният управител Павел Маринов се е ангажирал за бъдеща среща с представители на бизнеса, които да кажат от какви професионални кадри имат нужда. Това каза Константин Янков, председател на синдиката на българските учители в Бургас.

По думите му срещата, в която участваха и народни представители, се е провела малко на сляпо, защото не е приет закона за професионалното образование, който трябва да въведе дуалната форма - ученикът да може да работи докато учи.

На база становището на бизнеса, според Янков вече трябва да се прави дългосрочно планиране по отношение на мрежата от професионални гимназии.

"Много е лесно, ако решим да закрием една гимназия и кажем както е пазарния принцип - няма ученици, няма гимназия. Това е неправилно. Трябва да се направи всичко възможно тези професии, които ще се търсят да бъдат обезпечени със специалисти", каза той, отчитайки друг голям проблем - учениците, които завършват професионални гимназии, за които има голям интерес продължават да учат в университет.

Той даде за пример ПГ по строителство, архитектура и градоустройство и Търговската гимназия, където над 90% от учениците завършили там продължават във ВУЗ. Според него по-този начин се оголва бизнеса от среден квалифициран кадър специалисти.

"За длъжности, които изискват средно специално образование като строителни техници или геодезисти има глад, а няма хора които да работят. Става така, че тези професионални гимназии подготвят кадри за висшето училище, а не за пряката изпълнителска работа. Това са неща, които трябва да се коригират с правилни мерки, но най-вече с едни широки обществени дискусии, за да могат да мотивират родителите децата си, че е хубаво да се учи, за да се стане работник", посочи Янков.

По думите му трябва да направим професионалното образование привлекателно, каквото е в Германия.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Бургас:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).