Екстрадират руския сексгуру Митрадевананда Свами

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:50 / 14.07.2017
4148
Окръжен съд - Бургас на основание чл. 17, ал. 7 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, допусна екстрадиция спрямо Митрадевананда Свами и предаде исканото лице на съдебните власти на Руската Федерация.

Съдът взе мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо Митрадевананда Свами до фактическото му предаване на молещата държава.

Митрадевананда Свами e обявен за издирване от съдебните власти на Руската Федерация, където е привлечен като обвиняем за две престъпления по чл. 117, ал. 2, б. "г" и б. "е" и чл. 132, ал. 4, б. "б" от Наказателния кодекс на Руската Федерация. Престъпленията имат свой аналог в българското наказателно право - чл. 131, ал. 1, т. 5 и т. 8, вр. чл. 130, ал. 1 от НК и чл. 149, ал. 4, т. 1 от НК. Според кодекса на Руската Федерация, за първото от посочените деяния законът предвижда наказание "Лишаване от свобода" от 3 до 7 години, а по второто обвинение "Лишаване от свобода" от 13 до 20 години.

В заповедта за задържане на Митрадевананда Свами, издадена на 05.04.2017 г. от Пресненския районен съд - гр. Москва, се описва, че заподозряното лице се издирва, за да бъде съдено за:

1. "Изтезание", т.е. причиняване на физически и психически страдания чрез системно нанасяне на побои и други насилствени действия, извършени по отношение непълнолетно лице, знаейки, че се намира в безпомощно състояние, от група лица по предварителен сговор - две престъпления по чл. 117, ч. 2, б."г" и б."е" от Наказателния кодекс на Руската Федерация.

2. Насилствени действия от сексуален характер с прилагане на насилие към потърпевшия, с използване на безпомощно състояние на потърпевшия, като действията са извършени от група лица по предварителен сговор, по отношение на лице, ненавършило 14 годишна възраст - 2 престъпления по чл. 132, ч. 4 б."б" от НК на Руската Федерация.

В началото на съдебното заседание защитниците на исканото лице и самият Митрадевананда поискаха отвод на съдебния състав, с мотив, че председателя на състава е съдията, който е взел мярката за неотклонение "Задържане под стража" спрямо руския гражданин. Съдът не уважи искането за отвод на състава, позовавайки се на факта, че не се нарушават правни норми.

Окръжен съд - Бургас остави и без уважение искането за назначаване на комплексна психиатрично - психологична експертиза, която да установи състоянието на Митрадевананда С.

Решението на Окръжен съд - Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативен съд - Бургас в 7-дневен срок.


Виж коментарите (0)

Още по темата (11):
02.11.2017 Eкстрадираха руския гуру, търсен за убийство и мъчения над деца
26.09.2017 След седмица в кома: Руският секс гуру отвори очи!
11.09.2017 Окончателно: Екстрадират руския секс гуру, издирван за мъчения и сексуални престъпления срещу непълнолетни
13.07.2017 Десетки окупираха Бургаския съд, искат секс гуруто Митрадевананда на
свобода
13.07.2017 Руският секс гуру Митрадеванда Свами остава под стража до делото за
екстрадиция
08.07.2017 Бургаският съд не се смили над опасния руснак
Още новини от Новини от Бургас:
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...
Писна им! Бургазлии повече от година чакат кошмарът им да приключ...
За първи път: В Бургас празнуваме Летен Никулден! Ще пеят "Молец"...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).