Екзотичната риба "барамунди" се отглежда в акваферма в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:53 / 17.03.2014
4079
Екзотичната риба "барамунди" се отглежда в затворена система в акваферма в Бургас. Началото на проекта е поставено през 2007 година, каза управителят на фермата и ръководител на проекта Зорница Русинова. Инвестицията в аквафермата е частна.

"Инвестицията 2006 - 2007 година, когато започнахме да изграждаме съоръжението, е фирмена и по никакъв начин не сме ползвали средства от Европейския съюз. Идеята тук беше да направим пилотен проект където да обучим персонал, който да може да се справя със всички изисквания на рециркулационната система. При обслужването на тази система се изисква бързи реакции и компетентни хора. Идеята беше инвестирайки в пилотния проект да сме достатъчно добри, за да инвестираме в следващата стъпка, която е голяма рециркулационна система от 50 до 100 тона съоръжение" каза Русинова.

Рибата "барамунди" е с произход Австралия и е деликатес.

"Бяла риба е, с диетично бяло месо, не е мазно. Рибата като цяло не беше позната на нашия пазар до 2007 година, когато монтирахме рециркулационната система за отглеждане. До момента рибата се налага добре на българския пазар. Хората започнаха да я разпознават и съответно по вкусовите и качества да я харесват", каза Русинова.

Рециркулационната система е затворена и рибата се отглежда в контролирана среда - соленост, чистота на водата, температура. Русинова посочи, че този начин на отглеждане на рибата не влияе негативно на околната среда.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
В Бургас температурите ще минат 30 градуса и утре
Задържаха Исус от "Победа", заподозрян е в търговия с вот
Най-много сигнали за купуване на гласове са получени в област Бур...
Бургаският филиал на НХА представи новата си магистърска програма...
Австрийски пенсионер пострада на паркинг в Бургас
2 инцидента с кондукторки в автобуси на "Бургасбус" само за седми...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).