Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Ето го мащабния проект за реконструкция на парк "Езеро"
Автор: Екип Burgas24.bg 09:59 / 27.03.2015Коментари (8)3971
Парк "Езеро" е естествено продължение на Морската градина. Община Бургас подготви мащабен проект за реконструкция на неговата територия с внасяне на разнообразни атрактивни функции, при наличието на съществуваща алейна мрежа и богато озеленяване. Той е изготвен като част от пакета "В подкрепа на инвестиционната програма на Община Бургас за 2014-2020 г." - договор за безвъзмездна помощ № BG161PO001/5-02/2012/029 по ОПРР 2007-2013. С него ще се кандидатства за европейско финансиране през новия програмен период 2014 - 2020.

Концепцията на проекта е свързана със запазване компактността и целостта на територията чрез правилно балансиране на отделните площи, функции и активности. Предвижда се максимално запазване на наличната декоративна растителност, както и внасяне на нови видове.

Изготвена е схема на всички видове движение в парка, като автомобилният достъп е сведен до най-необходими трасета и обекти за обслужване.

Проектът обогатява алейната мрежа с новоизградени пешеходни връзки, както и с велосипедни трасета, като е търсен минимален конфликт от пресечни точки на велосипед и пешеходец / велосипед и автомобил.

Предвижда се следното устройство на парка:

- 3 основни входа;

- Розариум;

- Подземен паркинг

- Лабиринт с детски кът;

- Алеи с места за отдих;

- Детска площадка;

- Изгледни площадки;

- Зона за пикник;

- Парк миниатюри;

- Спорт на открито - скейт парк;

- Зона за свободно пуснати кучета;

- Рехабилитационно-възстановителен център с понита;

- Паркинг с контролиран достъп.

В посочените пространства особено важна част от проектното решение представлява подходящият избор на правилно функционално предназначение и дизайн на парковото обзавеждане - с разнообразни архитектурни елементи, присъщи на парковата среда. За детските съоръжения се предлагат детайли, отличаващи се от стандартните елементи, предлагани по каталог от различни фирми. Предвижда се да бъдат застъпени различни и интересни игрови занимания.

Основни входове към парка - решени са със знаков, повтарящ се при трите новоразработени входа елементи /Входна арка/, характерна декоративна настилка, ефектно озеленяване. Архитектурните елементи са разработени подробно като дизайн и конструкция - предвидени са за изпълнение от метал.

"Розариум" - пространство със специфично композиционно решение в геометризирани форми, в което се редуват пешеходни алеи, разположени между партери и лехи с разнообразни насаждения от видове рози. Предвидени са места за сядане и съзерцание. Намерение на проекта е съответните сортове да бъдат маркирани с табелки с опознавателен характер. За подчертаване на декоративния ефект ще се маркира и подходящо атрактивно осветление. Предвижда се "семпла" като визия настилка - класическа, опесъчена, характерна за подобни пространства. Предвидено и внасяне на рози от най-разнообразен характер - увивни, степенувани по височина, както и по цъфтеж.

Подземен паркинг

Непосредствено пред хотел "Парк" се предвижда изграждане на подземен паркинг на едно ниво с частично второ ниво (надземно). Съоръжението ще е с капацитет за 80 автомобила. Достъпът до подземния паркинг се осъществява от две автомобилни и две пешеходни рампи, при спазване на всички изисквания за отделяне на пешеходно от автомобилно движение. Рампите са разположени на източната и западната граница на парцела. За осигуряване на достъпна среда, на западната пешеходна рампа е предвидено ситуирането на подемен лифтер (платформа). Дизайнът на паркинга е съобразен с територията, в която ще се изгражда, като са предвидени максимално отворени фасадни стени и 4 английски двора на покрива на гаража.

Лабиринт с детски кът, Детска площадка, Алея с места за отдих, Зона за пикник

В посредствена близост до обект "Подземен паркинг" е разположена зоната за най- малките посетители:

- Детски кът с лабиринт - предназначен за деца от 0 до 12-годишна възраст. За лабиринта се предвижда вечнозелена растителност. Целта е да се постигне ефект на готова зелена стена с височина не повече от 120-150 см. Изготвен е детайл, с посочени места за сядане и специфични детски съоръжения.

- Детската площадка е предназначена за различни възрасти - включва разнообразни съоръжения, като беседки, люлки, катерушки, индианска шатра, тунел с пързалка, детско влакче, пясъчник. Част от съоръженията трябва да дървени. Предвиждат се ударопоглъщащи настилки, съобразно габаритите на съоръженията, както и множество места за сядане.

- Пешеходна зона с места за сядане, съзерцание - за целата преминаването през тази зона е богато разнообразено с новоизградени геопластични форми, с растителност.

- Зона за пикник - разположена е в относително свободен терен, в полуоткрити и открити пространства. Достъпна е чрез второстепенни пешеходни връзки, предвидени в близост са и места за сядане на подходящи, засенчени терени.

Изгледни площадки - Зони с предназначение съзерцание на прилежащата водна площ - Атанасовското езеро и неговият богат видов състав.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.03.2015 г.
0
 
 
Нека сеят и по екзотични растения ,омръзна ни с тези липи и отделно о има много красиви Магнолии които ще виреят в Бургас Нека сеят и палми все пак сме морски град има Трахикарпуси които оцеляват и то големи палми без защита в Бургас !!! Оставете ги тези рози
Aнонимен
на 27.03.2015 г.
0
 
 
Хубаво там сте скицирали едни пейки, градинки. Само че никой няма да седне на тези пейки в летните горещини, тъй като около тях няма нищо, което да прави сянка - дървета или като няма такива или сте ги отсекли предвидете перголи или нещо друго което на прави сянка. Иначе си остава красиво на пръв поглед, но нефункционално и безполезно.
Aнонимен
на 27.03.2015 г.
0
 
 
на снимка номер 3 има конче... :)
Aнонимен
на 27.03.2015 г.
0
 
 
Океанариума вече отпадна. Интересното е, че я няма и конната база, която щяха да махат, защото уж пречела на Океанариума. Това е много жалко, защото беше една от редките възможности градските деца да видят жив кон. А и се създава една различна атмосфера в тази част на парка. За мен конната база ще липсва много. От друга страна Валери Симеонов го е страх от коне, а това явно е много важно.
Aнонимен
на 27.03.2015 г.
0
 
 
А къде е Окианариума?????
Aнонимен
на 27.03.2015 г.
0
 
 
А къде е конната база, която е сериозна атракция и различния акцент на сегашния парк?
Aнонимен
на 27.03.2015 г.
0
 
 
Забравено е ГРОБИЩЕ ЗА КУЧЕТА И КОТКИ,защото сега са пръснати на различни места в парк"Езеро".
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Свлачище в "Сарафово"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: