Ето кой спечели поетичната награда "Владимир Башев"

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
11:24 / 25.11.2021
587
Бургаските поети не отстъпват палмата на първенството в редица поетични конкурси у нас. Кольо Колев (вляво на снимката) е авторът, който спечели възхищението на прецизното жури за връчване на Националната литературна награда за поезия "Владимир Башев“. Събитието се състоя в Литературния кабинет "Владимир Башев“, където е разположен едноименният музей. Тя традиционно се връчва през 2 години на 19 ноември – денят, в който 32-годишният Башев загива в летяща кола на бул. "Цариградско шосе“. Призът се присъжда за издадена стихосбирка от автор до 32-годишна възраст, а конкурсът се организира от Националния литературен музей и Национален дарителски фонд "13 века България“.

В продължение на няколко месеца за конкурса постъпиха десетки стихосбирки, издадени през 2020 и 2021 г., на млади автори от цялата страна. Седемчленно жури с председател Георги Константинов и членове Надя Попова, Валентина Радинска, Димитър Христов, Минчо Минчев, Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей, и Красимира Санкийска – представител на Литературен кабинет "Владимир Башев“, излъчи победителя Кольо Колев и оцени високо неговата стихосбирка "Бунтът на пясъчните хора“(изд."Либра Скорп“, 2020).

Наградата беше връчена от Атанас Капралов и Слава Иванова – директор на Национален дарителски фонд "13 века България“. "Наша мисия е да подкрепяме културата на България, ние винаги сме били съпричастни към тази награда – във всяко време младите имат нужда от муза и криле, от въображение и от някой, който да ги подкрепя“ – каза Слава Иванова. Атанас Капралов говори за историята на конкурса, за поезията на Владимир Башев, за престижността на наградата. В словото си той подчерта, че творчеството е маратон: "Пишете, не се отказвайте, знайте, че ви чакат още много стъпала, които трябва да изкачите. Писането е мисия – то е оня велик миг да се слееш с божественото, да покажеш онзи твърд характер, който да се извиси над всички трудности...“.

Победителят Кольо Колев получи от Национален дарителски фонд "13 века България" картина на художника Васил Колев – Vassillo.

С почетни грамоти бяха удостоени Стамена Дацева – за стихосбирката ѝ "Градина на ръба“, 2021, Изд. "ВС Пъблишинг“; Калоян Христов – за стихосбирката му "Солени молекули“, 2020, Изд. "Знаци“; София Милева – за книгата ѝ "102 минути“, 2020, ИК "Селект Принт – П. И.“, Хасково; Александър Габровски – за книгата му "И скакалците сънуват“, 2021, Изд. "Жанет 45“. С грамота за най-млад автор бе удостоен Даниел Луканов за стихосбирката му "… И кратък стих ти посветих“, 2021, Изд "Хеликс прес“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Хотелиери от Гърция: Има цели хотели, заети от български туристи ...
Тази информация е важна за всички 2200 абитуриенти, които ще изпр...
Драстично увеличение на заразните с коклюш в Бургаско!
Важно за зелената зона в Бургас!
Експерт: Ако не се вземат мерки, след 100 г. България изчезва
44 000 в Бургаско обявиха доходите си пред НАП


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).