Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Ето подробности за най-мащабния воден проект у нас, който ще се реализира в Бургаско!
Автор: Иван Сотиров 14:10 / 16.06.2020Коментари (0)6993
© Burgas24.bg
Както Burgas24.bg вече съобщи днес в Бургас бе подписан договорът между Министерство на околната среда и водите и ВиК - Бургас. Неговата стойност е 459 милиона лева, осигурени от Оперативна програма "Околна среда". С тези средства ще бъде реализиран интегриран воден проект за област Бургас, което автоматично ще повиши туристическия рейтинг на целия регион.

"За мен е важно и радостно, че много от малките проекти в рамките на големия ще се осъществят на територията на нашата община. Това отключва дългосрочни перспективи за хармоничното развитие на Бургас. Неговите централни райони вече трудно поемат ново строителство. Но градът може да расте периферно, за да привлича нови жители и инвеститори. Желая на строителите спорна и отговорна работа по изпълнението на този изключително важен за Бургас и региона мегапроект!", каза кметът Димитър Николов.

Ето няколко важни маркера за ползите от този мащабен интегриран воден проект конкретно за областния център Бургас:

* Ще се разрешат дългогодишни проблеми на квартал "Крайморие". Урбанизараната му територия, която е годна за строително разрешение, е шест пъти по-голяма от сега съществуващата. Ще бъдат дадени перспективи за развитие на квартала.

* Ще се реши въпросът с 2/3 от територията на "Меден рудник", като ще бъдат отключени възможности за разширение и развитие на комплекса в сега съществуващата му част, която вече е с население на един средноголям български град. Ще се обхванат цялостно отпадните му води.

* Изцяло ще бъде решен въпросът с отпадните води на квартал "Сарафово", като се отключват възможности за благоустрояването и развитието му.

* Изцяло ще се обхванат отпадните води на ЦГЧ. Проектът ще има значение за важната ул. "Индустриална", която всички бургазлии с основание критикуват, че прилича на швейцарско сирене - дупка до дупка.

* Ще бъде решен въпросът с деривацията към Бургас и захранването с питейна вода.

* Ще спрат миризмите от градската пречиствателна станция, защото ще бъде изградена специална инсталация, която да оползотворява произведените утайки - всичко това, което се концентрира от пречистването на водите на града.

* С реализацията на интегрирания воден проект Община Бургас ще получи картбланш за разширение на северната Индустриална зона, която се ползва и търси от всички предприятия. Тя е изключително чувствителна, защото в западната част е защитена територия със статут на резерват, обитаван от пеликани и розово фламинго.

Договор за изпълнението на проекта днес подписаха министърът на околната среда и водите Емил Димитров и директорът на ВИК - Бургас инж. Ганчо Тенев. В събитието участваха още областният управител и кметове на общини от областта, народни представители, ръководители на държавни ведомства.




Още по темата: общо новини по темата: 1
16.06.2020 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: