Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Ето с какви мотиви оставиха на топло готвача Деян Дичев
Автор: Иван Сотиров 17:30 / 03.09.2021Коментари (0)13849
©
Както Burgas24.bg съобщи Окръжен съд – Бургас потвърди определение на Районен съд – Бургас и взетата мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо Деян Дичев.  Производството бе образувано по жалба на обвиняемият и неговият защитник срещу взетата спрямо него най-тежка мярка за неотклонение.

Обвиняемият е заявил пред съдебния състав, че е оказал помощ и ще продължи да съдейства на разследването. В последната си дума той е помолил мярката му за неотклонение да бъде изменена в "Домашен арест" по постоянния му адрес, където да се грижи за дъщеря си.

Деян Дичев е привлечен в качеството на обвиняем за осъществено по отношение на Станимир Р. лично укривателство, извършено в периода от 04 до 11.08.2021 г., в гр. Бургас и изразяващо се в оказана от него помощ в укриване и изхвърляне на разчлененото тяло на Ю. М., укриване в помещение в сградата на ДНА на огнестрелното оръжие, използвано за убийството на Ю.М., с цел лицето Станимир Р., извършил престъпление по чл. 115 НК да избегне и спрямо него да бъде осуетено наказателно преследване за това престъпление (престъпление по чл. 294, ал. 1 НК).

Съдът, като изслуша становището на страните, разгледа събраните доказателства и съобрази закона, обосновава извод, че обвиняемият действително е възможно да е осъществил престъплението, за което е привлечен да отговаря, т. е. налице е първата предвидена в чл. 63, ал. 1 НПК предпоставка - обосновано предположение за авторството на умишлено престъпление от общ характер по чл. 294, ал. 1 НК, за което законът предвижда наказание до пет години "Лишаване от свобода".

Въззивната инстанция се съгласи с извода на първата, че от доказателствата не се установява наличието на реална опасност обвиняемият да се укрие. Той разполага с постоянен и настоящ адрес, известни на органите на досъдебното производство, където може де бъде намиран и до момента действително винаги се е отзовавал, когато е бил призоваван да се яви за нуждите на разследването.

Правилен е обаче изводът на Районния съд, че в случая е налице реална и непосредствена опасност обвиняемия да извърши друго престъпление, ако не е задържан. Действително от справката за съдимост и справката за изтърпените от Деян Д. наказания "Лишаване от свобода" се установява, че той е изтърпял ефективно последното наложено му наказание "Лишаване от свобода" за срок от три години и три месеца на 21.04.2006 г. и след тази дата липсват влезли в сила спрямо него осъдителни присъди за престъпление, както и наложени други наказания "Лишаване от свобода". Той следва да се счита за неосъждан. Според Бургаският окръжен съд обаче реабилитацията заличава единствено осъждането и свързаните с него последици, но не и факта на извършените преди това престъпления. В този смисъл настоящият съд намери, че обвиняемият е личност със сравнително висока степен на криминализация, което е пряко свързано с оценката за личната му опасност. На следващо място съдът констатира, че Деян Д. действително е оказал съдействие на органите на разследването по досъдебното производство с предмет убийството на Ю. М. Предвид установеният факт, че средството на престъплението по чл. 115, както и лични вещи на убития и извършителя изглежда са били укрити в помещения, стопанисвани от настоящия обвиняем, или до които той има достъп, по мнението на Окръжен съд - Бургас възниква разумното съмнение, че е възможно обвиняемия да е укрил и други вещи свързани с престъплението по чл. 115 НК, които, ако не лично, то чрез други лица би могъл впоследствие на скрие или унищожи. Тъкмо в това се изразява и следващата от доказателствата реална и непосредствена опасност Деян Д. да извърши друго престъпление, включително такова срещу правосъдието, и това е възможно дори в условията на следващата по тежест мярка за неотклонение "Домашен арест".  По тези съображения съдът се присъедини към извода на първата инстанция, че единствено мярка за неотклонение "Задържане под стража" би гарантирала в пълна степен постигането на всички цели на мерките за неотклонение.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.




Още по темата: общо новини по темата: 42
04.03.2024 »
01.03.2024 »
27.03.2023 »
23.02.2023 »
23.02.2023 »
23.02.2023 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: