Ето с какви мотиви оставиха подкупните служители на ИАРА зад решетките

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
09:27 / 13.03.2020
1243
Както Burgas24.bg вече съобщи Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо двамата служители на ИАРА, Христо З. и Веселин А.

От фактическото изписване на инкриминираното деяние в постановленията за привличане е посочено, че двамата обвиняеми като длъжностни лица – специалисти в сектор "Рибарство и контрол" - гр. Бургас, в съучастие като съизвършители, чрез изнудване и злоупотреба със служебното си задължение, поскали и приели дар – парична сума в размер на по 1000 лв., която не им се следва,  за да не извършат действия по служба – да не осъществят контролните си функции спрямо Ж. С. и С. Д., при извършване от същите на неправомерен риболов.

Съгласно целта на мерките за неотклонение е да се попречи на обвиняемия да се укрие или да извърши престъпление. Същевременно  реалната опасност е налице, когато лицето е привлечено като обвиняем за тежко умишлено престъпление на не по-малко от една година. "В случая по текста, по който двамата обвиняеми са били привлечени като обвиняеми, законодателят предвижда "Лишаване от свобода" от 3 до 10 години, както и глоба и лишаване от права, т.е. е безспорно, че се касае за тежко умишлено престъпление", казва Окръжен съд - Бургас.

Според съда, до този момент може да се направи обосновано предположение, че инкриминираното деяние е извършено и то е извършено именно от двамата обвиняеми. Нещо повече, събрани са и данни за вероятност деянието да не е извършено еднократно, а в по-продължителен период от време. "Не може да не бъде взета предвид и изключително високата степен на обществена опасност на самото деяние", допълва съдебната инстанция и още "следователно е налице реална опасност обвиняемите да извършат друго престъпление".

С тези мотиви Окръжен съд – Бургас взе спрямо Христо З. и Веселин А. мярка за неотклонение "Задържане под стража", която ще съответства както на тежестта на инкриминираното деяние, така и на целите на мярката за неотклонение в досъдебното производство.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване и протестиране в тридневен срок пред въззивна инстанция.

Виж коментарите (0)

Още по темата (5):
28.04.2020 Единият от подкупните инспектори на ИАРА опира да се прибере у дома, съдът го отряза
19.03.2020 Пуснаха единия подкупен служител на ИАРА у дома, родило му се дете
12.03.2020 Оставиха в ареста подкупните инспектори от ИАРА
11.03.2020 Стана ясно какъв подкуп са взели инспекторите на ИАРА, закопчани при акцията в Поморие!
10.03.2020 Акция на полицията в Поморие: Откриха куфар с банкноти в колата на служител на ИАРА
Още новини от Новини от Бургас:
Хотелиер на морето: За Великден пакетите струват около 150-170 лв...
Дете е със сериозни изгаряния след взрив на газова бутилка в Хаск...
Хиляди полякини атакуват това лято нашето море
Какво се случва с продажбата на "Лукойл" и може ли рафинерията да...
Тази еднометрова акула изплува на брега на Северния плаж в Бургас...
Облачно време по морето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).