Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Европейската нощ на учените в Бургас е посветена на развитието на новите технологии
Автор: Иван Сотиров 16:50 / 25.09.2019Коментари (0)1620
©
Изкуственият интелект, роботиката и учебни игри са във фокуса на Европейската нощ на учените в Бургас на 27 септември. Програмата започва точно в 16:00 ч. в Експоцентър Флора с представяне на проекти на ученици от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации. Те ще покажат своите знания и умения по роботика, управление на микроелектронни компоненти и програмиране на изкуствен интелект.

Официалното откриване на Европейската нощ на учените в Бургас ще се състои на същото място в 18:00 ч. с приветствия от акад. Веселин Дренски - директор на Институт по матема-тика и информатика на БАН, проф. д-р Севдалина Турманова - ръководител на Регионален център на БАН за Бургас, проф. д-р Сотир Сотиров - зам. ректор на Университет "Проф. д-р Асен Златаров".

Интересен акцент в програмата е представянето на принципите на работа на невронната мрежа и възможностите, които тя може да предложи за автоматично разпознаване с тестове на живо. За всички активни участници в събитието са предвидени награди от организатори-те.

Европейската нощ на учените се превърна през годините в емблематично събитие и регулярна среща, на която учените в различните страни членки на Европейския съюз представят свои постижения и предизвикателства пред широката публика в рамките на един ден.

В България Европейската нощ на учените 2019 се осъществява с финансовата помощ на ЕК по Програмата за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020“, проект K-TRIO 3 (ResearchersinKnowledgeTriangle), с подкрепата на екипа на проект УНИТе (Университети за наука, информатика и технологии в е-обществото), финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез ОП "Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020. Тази инициатива има за цел да увеличи разбирането на обществото и най-вече на младите хора за върховите постижения в науката и иновациите, както и приноса на ЕК за тях.

Инициативата Европейска нощ на учените 2019 е посветена на развитието на новите технологии и е включена в програмата на Деветата международна конференция "Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“ – DiPP2019 (26-28.09.2019 г.).

27 септември 2019 г. – Експо център Флора, зала 1

ПРОГРАМА

16:00-18:00 ч. Презентации на ученици от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации:

•             SmartThings - Ардуино за управление на микроелектронни компоненти;

•             HackingSTEM- Решаване на проблеми и създаване на модели с електронно управление;

•             RoboDesign с Lego – Роботика за малчугани;

•             Pepper - Програмиране на изкуствен интелект;

•             DobotsIndustry – Програмиране на индустриални модели.

18:00-18:15 ч.Официално откриване на Нощта на учените в Бургас с кратко приветствие към участниците от акад. Веселин Дренски - директор на Институт по математика и информатика на БАН, проф. Севдалина Турманова - ръководител на Регионален център на БАН за Бургас, проф. Сотир Сотиров - зам. ректор на Университет "Проф. д-р Асен Златаров"

18:15-18:30 ч. Демонстрация на принципите и работата на невронната мрежа за разпознаване - проф. Сотир Сотиров. Активно включване на ученици с цел тяхното привличане да изберат перспективата за успешна кариера като учени или иноватори в България. Демонстрацията се осъществява от екип на Университет "Проф. д-р Асен Златаров", партньор в проект УНИТе – Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-Обществото.

18:30-18:45 ч. Тримерни интерактивни представяния на значими архитектурни комплекси от Възраждането, носители от Източноправославната култура и изкуство: църковни и манастирски комплекси – архитектура, стенописи, иконография от региона на Велико Търново - църквата "Рождество Христово“ – Арбанаси, църквата "Св. Петър и Павел“– Велико Търново, църквата "Св. Архангели Михаил и Гавраил“ – Арбанаси, църквата "Св. Георги“ – Велико Търново, църквата “Св. 40 мъченици" и манастирски комплекс "Великата лавра" – Велико Търново. - ИМИ БАН

18:45-19:00 ч. Демонстрация на експериментално уеб-базирано игрово приложение за интерактивно представяне и изучаване на тракийската цивилизация и култура -  Образователната игра "Траките“ (http://thracians.math.bas.bg/game/trakia/index.html) представя тримерна възстановка на разкритата сграда под Оструша могила в Долината на тракийските царе край град Казанлък - ИМИ БАН. На обучаемия се показват по атрактивен и интерактивен начин значителен обем автентични артефакти, характерни за тракийската цивилизация и култура по българските земи, както и информационни материали и игрови компоненти за подпомагане на образователните аспекти на играта. За визуалния дизайн са използвани цифрови копия на проучени тракийски гробници, хероони, светилища и откритите във и извън тях въоръжения и съкровища.

Съорганизатори: Българска академия на науките, Регионален център на БАН, Университет "Проф. д-р Асен Златаров“, екипи на проектите УНИТе и K-TRIO, в рамките на международната конференция DigitalPresentation and Preservationof Cultural and Scientific Heritage - DiPP2019.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: