Фестивалът "Включи града" - модерният и нестандартен проект на Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:59 / 09.02.2012
944
Фантомати, живи статуи, огнено шоу, вятърни създания, диджеи, 3D анимация, рок, игри за малки и големи, кино и още много интересни неща ще видят бургазлии на 23, 24 и 25 март. На тези дати ще се проведе "Включи града" - най-новият фестивал в културния календар на Бургас.

"Проектът е много модерен и нестандартен. Това е първото му издание, но случването му през следващите три години е гарантирано", каза зам.-кметът Йорданка Ананиева по време на пресконференция за подготовката на фестивала.

"Във всеки от трите дни ще има по над 25 събития, в които нашите съграждани могат да участват и дори да бъдат главни действащи лица, а не просто публика. Ще покажем непознати за Бургас неща", допълни Весела Йорданова - ръководител на проекта и директор на дирекция "Култура, маркетинг и връзки с обществеността" в Община Бургас.

Фестивалната зона ще бъде разположена на територията на Морската градина. Събитията ще се случват от сутрин до вечер както на открито, така и на закрито на няколко основни мета - Казиното, Терасата, открита сцена Охлюва, Моста, Флората, Графична база, Стената на приказките, свързващите ги алеи и дори остров Св. Анастасия. Там ще има изложби, артинсталации, пърформанси, уъркшопи, концерти, кино.

Идеята е основен участник във феста да бъдат жителите на града. Ще им помагат артисти от страната и чужбина, основно бургазлии, които се занимават с модерно изкуство. Един от тях е Венелин Шурелов - преподавател по дигитални изкуства и сценография в Националната художествена академия и Нов български университет, с над 30 самостоятелни и общи изложби, участия в редица фестивали, носител на престижни награди - известен с работата и произведенията си повече в София и в чужбина, отколкото в родния си град - Бургас. Фестивалът ще "завърне" и друг известен бургазлия - режисьора Камен Калев. Предвижда се на остров Св. Анастасия да се направи специална премиера на филма му "Островът".

Въпреки че изненадите ще дебнат зад всеки ъгъл, на участниците - зрители няма да им е трудно да се ориентират. Предстои изготвянето на различни рекламни и информационни материали, сред които фестивална карта, която ще ориентира хората, къде какво случва. Както във фестивалната зона, така и извън нея ще има информационни пунктове. Фестивалът има и собствен сайт, където вече са обявени и предстои да бъдат актуализирани планираните събития, артистите и всичко друго, касаещо "Включи града": www.vkluchigrada.com

Автор на сайта и логото на фестивала е художникът Красимир Марчев, а първият видео тийзър, популяризиращ събитието, е изработен от журналиста Петър Генчев. Има създаден Youtube канал на фестивала vkluchi_grada, както и страници във всички популярни социални мрежи - фейсбук, туитър, гугъл+.

"Търсим доброволци, които да помагат при организирането и провеждането на фестивала. Колко повече са, толкова по-добре", каза още Весела Йорданова. Желаещите могат да се запишат чрез сайта, където има специална секция "Стани доброволец".

Организаторите обещават, че "Включи града" ще предложи не само забавление на бургазлии, но и един различен поглед към изкуството и заобикалящия ни свят изобщо.

Фестивал "Включи града" се организира в рамките на проект на Община Бургас "Завръщане в Бургас: минало, настояще и бъдеще", Договор № BG161PO001/1.1-10/2010/004, финансиран по ОП "Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.


Виж коментарите (0)

Още по темата (59):
16.06.2015 "Алиса в страната на чудесата" събра 200 деца на приказно шествие
15.06.2015 Светещи роботи подлудиха над 1000 зрители на Пантеона
15.06.2015 Голям интерес на бургазлии към "Включи града"
12.06.2015 “Включи града 2015" очаква своята публика през уикенда
11.06.2015 Уникален огнен спектакъл за "Включи града" в Бургас
09.06.2015 Жана Бергендорф ще пее на фестивала "Включи града"
Още новини от Новини от Бургас:
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...
Писна им! Бургазлии повече от година чакат кошмарът им да приключ...
За първи път: В Бургас празнуваме Летен Никулден! Ще пеят "Молец"...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).