Фирми, които строят "Тракия", си плащали за спокойствието

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
15:09 / 16.07.2011
2274
Строителни фирми, които участват в строежа на магистрала "Тракия", са плащали подкупи на служители на агенция "Пътна инфраструктура" и автомобилната администрация, за да работят спокойно. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

След сигналите за изнудване в Стара Загора била задействана полицейска операция "Спокойствието". При нея в момент на получаване на подкуп от 7200 лв. са задържани двама служители на Агенция "Пътна инфраструктура". Те работят в мобилна група, която обслужват регион Стара Загора и са искали пари, за да не бъдат глобявани шофьорите на работещите по магистралата фирми, за претоварване на камионите.

Освен задържаните служители на Агенция "Пътна инфраструктура" са арестувани и работещи в ДАИ - Стара Загора, за които също има данни, че са организирали такава схема за получаване на подкупи, пак за същото нарушение.

"Плаща им се на тези служители да не проверяват тези автомобили за претоварването, което извършват", уточни директорът на Областната дирекция на МВР-Стара Загора комисар Алекси Алексиев.

При последвалите обиски в офисите на ДАИ Стара Загора са намерени общо повече от 70 000 лева, с които строителни фирми, които са работили по магистралата през 10 последните десет меца са плащали, за да гарантират спокойствието при работа, каза министър Цветанов.

Министърът посочи, че снощи е бил задържан и шефът на ДАИ-Стара Загора. Впоследствие на него му е прилошало и е настанен в болница. Състоянието му е стабилизирано.

В местния офис на АПИ-Свиленград са открити 12 000 лева, каза още министър Цветан Цветанов.

Според Алексиев за година служителите в двете институции са получили около 50 000 лева във вид на подкупи. "Има стройно създадена организация двете държавни структури да рекетират превозвачески фирми", каза още директорът на Областната дирекция на МВР-Стара Загора.

Действията на полицията продължават в момента, разпитват се лица, извършат се претърсвания на адреси, ползвани от задържаните при операцията лица. Предстои да се прецезира обвинението спрямо задържаните лица.

Делото се наблюдава от Окръжна прокуратура. До час-два наблюдаващият прокурор трябва да вземе отношение на кого ще бъдат повдигнати обвинения и ще бъде задържан с мярка "задържане под стража".

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че няма да коментира случая с двамата задържани служители до приключването му.

Източник: агенция "Фокус"


Виж коментарите (1)

Още по темата (490):
26.04.2024 Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока Бургас
06.04.2024 АПИ обясни защо не трябва да шофираме в аварийната лента
17.02.2024 Ограничават движението при 349-и км в платното за Бургас на АМ "Тракия"
19.09.2023 Министър Цеков: Магистрала "Хемус" се строи от 50 години, трябва още една лента на АМ "Тракия"
05.07.2023 90 км/ч не е подходяща скорост за магистрала, след изпреварване се прибирайте в дясна лента
28.06.2023 Драматична ситуация с шофьорка и детето й на АМ "Тракия", добре че там са били двама полицаи!
Още новини от Новини от Бургас:
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).