Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Фотоизложба за Атанасовското езеро украси пл. "Тройката“
Автор: Екип Burgas24.bg 13:48 / 25.11.2019Коментари (0)812
©
Освен впечатляващи кадри от Атанасовско езеро, изложбата представя всички онези повече или по-малко видими "услуги", които езерото, а и всички влажни зони около Бургас ни предоставят.

Замисляме ли се за цената на природата - за въздуха, който дишаме, за чистата вода, за красивите гледки, за храната, за зареждането?

Едни от "най-продуктивните", но и най-застрашени природни екосистеми в света са крайбрежните лагуни, чийто представител в България е Атанасовско езеро. Въпреки че заемат едва 13 % от бреговата ивица в целия свят, лагуните осигуряват храна, естествена защита от бури и наводнения, място за отдих. Тези екосистеми са застрашени, поради промяната в начина на ползване на земите, замърсяване на водите и урбанизиране. Плитките им води и близостта до морето ги правят уязвими, поради изменението в климата и повишаване на морското равнище.

Ние не винаги виждаме "услугите", които тези екосистеми ни предоставят, или ги считаме за даденост и не се замисляме колко всъщност е висока цената им. Най-общо екосистемните услуги от езерото са:

    Материални - храна, генетични ресурси, суровини за биохимичната и фармацевтична индустрия, хомеопатична медицина, прясна вода и др.;

    Регулиращи - регулиране нивото на водите, на ерозията, пречистване на водите и третиране на отпадъците, регулиране на болести и вредители, на природни бедствия;

    Поддържащи - формиране на почвата, фотосинтеза, кръговрат на хранителните вещества и кръговрат на водата;

    Културни - образование, вдъхновение, естетична стойност, социални отношения, рекреация и туризъм.

Благодарение на сътрудничеството с Община Бургас и Принтер.бг, LIFE проектът "Лагуната на живота" представя на бургазлии и гости на града някои от "услугите", които Натура 2000 зоната Атанасовско езеро предлага - място за спорт, почивка и лечение, вдъхновяващо със своите ярки цветове и извънземни пейзажи, източник на храна и ресурси, буфер срещу наводнения, важна природна екосистема, топ дестинация за орнитологичен туризъм и модна фотография.

Екипът на Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) е избрал снимки на професионалисти и любители фотографи. Наред със спиращите дъха въздушни кадри от Иво Данчев (фотограф в National Geographic) и Тодор Божков (участник във фотопленер на езерото), има снимки на хора, работили с БФБ, като арх. Галина Милкова (един от авторите на изложбата "симБиотично"), Валентин Колев (доброволец на Фестивала на солта), Димитър Градинаров (БДЗП), Спас Узунов (БФБ). Интересна е историята на снимката "Солта на морето" (The Salt of the Sea) на Явор Мичев от Русе, която беше избрана за най-добър кадър от фотограф, роден и живеещ в България, в раздел Любители на конкурса Sony World Photography Awards. След полученото признание тя доби огромна популярност. Необикновен е и кадърът на младата дизайнерка Диляна Чолакова, която използва езерото за вдъхновение и "интериор" за своя дипломен проект The Salt of Life в специалност "Мода" на Националната художествена академия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Изграждането на АМ "Тракия"
Политическо противоборство в САЩ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: