Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Френски участници в хоров концерт в "Магазия 1"
Автор: Екип Burgas24.bg 16:08 / 15.05.2017Коментари (0)1187
©
Хоров концерт, посветен на Деня на българската просвета, култура и славянска писменост, ще се състои на 26 май, петък от 19 ч. в "Магазия 1", която е част от Зоната за обществен достъп и пристанище Бургас.

В програмата ще участват смесен хор "Аксон" от град Лил, Франция, по покана и съвместно с една от най-изявените бургаски школи за хорово пеене - хорова школа "Милка Стоева" при Младежки културен център - Бургас с диригент Светла Стоева.

Концертната програма, която ще представят двата певчески състава, ще задоволи и най-претенциозната публика. Ще прозвучат творби и песни на Рихард Вагнер, Джузепе Верди, Франц Шуберт, Габриел Форе, Йохан Щраус, Карл Дженкинс, църковно - славянски песнопения и френски шансони. Специално подготвени за празника са й химна на св. св. Кирил и Методий и хвалебна песен за светите братя.
Концертът се осъществява от Община Бургас и Младежкия културен център с любезното съдействие на "Пристанище Бургас" ЕАД и ДП "Пристанищна инфраструктура" - Бургас. Входът е безплатен.

Хор "Аксон" е основан през 1999 година по инициатива на персонала от отделението по неврохирургия към Университетската болница в град Лил, Франция. Ръководител от основаването на хора е д-р Етиен Лий, неврохирург и професионален музикант. Д-р Етиен Лий е практикуващ хирург, флейтист и диригент на хора, носител на множество награди на Консерваторията. Първоначално в състава пеят само медици/лекари, сестри, психолози, санитари/, впоследствие се разширява професионалния спектър на певците, като към медиците се присъединяват преподаватели, научни кадри, занаятчии, пенсионери и др.

Хор "Аксон" редовно организира благотворителни концерти за финансиране на научни проекти в областта на медицината, за подобряване условията за болничния престой на децата, за хуманитарни проекти. Хор "Аксон" привлича своята публика с популярна френска музика, хорове от любими опери, произведения от световната хорова класика. 

Репертоарът на хора обхваща творби от 16-ти век до съвременна музика, включително и френски шансони. В сътрудничество със симфоничен оркестър хорът е изпълнявал "Кармина Бурана" на К. Орф, както и операта "Кармен" на Ж.Бизе.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: