Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Гледайте балета "Спящата красавица" онлайн днес
Автор: Екип Burgas24.bg 15:05 / 30.04.2020Коментари (0)1137
©
Изключително впечатляващата балетна постановка "Спящата красавица"по музика на П. И. Чайковски и постановка и режисура на  проф. Хикмет Мехмедов, ще може да се гледа онлайн тази вечер от 20.30 на фейсбук страницата на  Държавна Опера - Бургас.

Фееричният балетен спектакъл е част от инициативата на музикалните културните институции "Заедно в кризата". Следващото заглавие, което Държавна Опера Бургас ще излъчи е операта за деца "Пинокио", по музика на Александър Йосифов, режисура, сценография, костюми и пластика - Денис Иванов.

"Спящата красавица" е мащабен, амбициозен и впечатляващ - като постановка, творческо изпълнение и естетическа визия, балетен проект, който разкрива света на омагьосана принцеса, добри феи, зла орисница с тежка прокоба, принц с красива усмивка, добро и смело сърце, вълшебства, феерия от цветове, движения, емоции и красиви детайли, извайващи истинска приказна реалност. Балетът е създаден по сюжета на една от най-обичаните детски приказки на Шарл Перо и по безсмъртната музика на гения П. И. Чайковски. Примабалерината на Софийската опера и балет Веса Тонова в образа на принцеса Аврора, и нейният колега Емил Йорданов, който понастоящем е премиер балетист и на Бургаската опера - като принц Дезире. Примата на Бургаската опера Галина Калчева е феята Люляк, а Надежда Величкова се превъплъщава в ролята на злата фея Карабос. В спектакъла вземат участие възпитаници на балетните паралелки в Националното училище за музикални и сценични изкуства "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас. Премиерата на пищната постановка на бургаска сцена е на 4-ти май 2017 г.

Постановъчната работа и хореографията /по Мариус Петипа/, впечатляваща с перфекционизъм в художествен план и творчески размах, пренасящ зрителите в приказни измерения, където властват естетиката и усетът за баланс, са дело на професор Хикмет Мехмедов. Декорите, съобразени с изискванията на подобен мащаб на разгръщането на действието, са на сценографа Иван Токаджиев - художникът, чийто стил често е определян като близък до този на Салвадор Дали. Художник на костюмите е костюмографът Цветанка Петкова-Стойнова, която получава наградата на Сдружение "Асоциация на хореографите" за творческата си работа в "Спящата красавица". Наградата е учредена от Сдружение "Асоциация на българските хореографи" и се провежда за втори път през 2018 г. Събитието е едно от най-важните годишни мероприятия за танцовия свят в България. През 2017 г. балетът "Лебедово езеро" по музика на П. И. Чайковски, постановка на Държавна опера - Бургас, с хореограф проф. Хикмет Мехмедов, става първият носител на престижната награда. Броят на костюмите в "Спящата красавица" надвишава осемдесет, тъй като в хода на действието балетистите сменят тоалетите си. Те са изработени изцяло на ръка, като дамските рокли са обшити с хиляди кристали "Сваровски", всеки един от тях залепен ръчно, за да се получи изящната цялостна визия на приказните сценични костюми.

"Спящата красавица" е най-дългият балет на Чайковски - продължителността му в оригинал е около четири часа. Почти винаги той е представян в съкратен вариант. В интерпретацията на проф. Мехмедов е запазен финалния кадрил, в който танцуват героите от приказките на Перо - Котаракът в чизми, Палечко, Червената шапчица и други.

 

Премиерата на балета "Спящата красавица" е в Мариинския театър в Санкт Петербург на 15-ти януари, 1890 година. Постановката е подготвена много грижливо - с богата сценография, привлечени са най-добрите солисти на театъра. От създаването си до днес, повече от век по-късно, "Спящата красавица" продължава да се смята за класика в репертоара на световните театри.

Примабалерината Веса Тонова, която изпълнява ролята на принцеса Аврора, споделя за постановката: "Режисурата на Хикмет Мехмедов превръща "Спящата красавица" в една от най-хубавите и талантливи постановки. Спектакълът е изграден като "пролог и епилог". Финалът е положителен и този прочит оставя особено усещане за добро, радост и надежда. Аз разбирам какво иска от мен режисьорът и с доверието и уважението към творческото начало екипът ни става много силен."

Директорът на Държавна опера - Бургас Александър Текелиев подчертава, че "в тези времена хората са зажаднели за приказните фантазии на аристократичния класицизъм."

В постановката на Държавна опера - Бургас ще видите една вълшебна визия, която, като в кристална топка, в която плуват снежинки, като онези от детството, ще се редуват приказни образи, в един чуден и омайващ танц, като "хапче доброта и красота" в период, в който приказните реалности са твърде далеч от прагматичния ни делник.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: