Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Гледайте балета "Спящата красавица“ този четвъртък в бургаската опера
Автор: Екип Burgas24.bg 14:40 / 25.11.2020Коментари (0)904
©
Бургаските зрители ще имат възможност да се потопят в приказния свят на "Спящата красавица“ в четвъртък, 26 ноември, от 19 часа, в Зала Опера. След отлагането на спектакъла, поради контузията на балетист по време на генералната репетиция през   октомври /точно преди спектакъла, предвиден за 15-и октомври, т. год./, балетната феерия по музика на П. И. Чайковски ще изпълни с красота, изящество, кралски финес и виталност Бургаската опера утре.

"Спящата красавица“ е мащабен, амбициозен и впечатляващ – като постановка, творческо изпълнение и естетическа визия, балетен проект, който разкрива света на омагьосана принцеса, добри феи, зла орисница с тежка прокоба, принц с благородно и сърце и смели пориви, вълшебства, красива дъга от цветове, движения, емоции и изящни детайли, извайващи приказна реалност, която поне за два часа да дари на публиката глътка ведрина, спокойствие и да зареди с повече вяра, че трудните дни са преброени и ни очакват по-добри времена.

Балетът "Спящата красавица“ е създаден по сюжета на едноименната приказка на Шарл Перо, по който Чайковски е сътворил истински музикално-сценичен шедьовър. Премиерата на "Спящата красавица" е в Мариинския театър в Санкт Петербург през 1890 година. От създаването си до днес, продължава да се смята за класика в репертоара на световните театри. "Спящата красавица“е най-дългият балет на гениалния руски композитор – продължителността му в оригинал е около четири часа. Почти винаги той е представян в съкратен вариант. В интерпретацията на проф. Хикмет Мехмедов е запазен финалният кадрил, в който танцуват героите от приказките на Перо – Котаракът в чизми, Палечко, Червената шапчица и други.

Хореографията на "Спящата красавица“ е по Мариус Петипа и проф. Хикмет Мехмедов. Постановъчната и режисьорската работа, дело на професор Мехмедов, е впечатляваща с перфекционизъм в художествен план и творчески размах, пренасящ зрителите в приказни измерения, където властват естетиката и усетът за баланс.Декорите, съобразени с изискванията на подобен мащаб на разгръщането на действието, са на сценографа Иван Токаджиев, чийто стил често е определян като близък до този на Салвадор Дали. Художник на костюмите е костюмографът Цветанка Петкова-Стойнова, която получава наградата на Сдружение "Асоциация на хореографите“ за творческата си работа в "Спящата красавица“. Броят на костюмите в постановката надвишава осемдесет, тъй като в хода на действието балетистите сменят тоалетите си. Те са изработени изцяло на ръка, като дамските рокли са обшити с хиляди кристали "Сваровски“, всеки един от тях залепен ръчно, за да се получи изящната цялостна визия на приказните сценични костюми. Репетитор на балетната трупа на Държавна опера – Бургас – Галина Калчева, която на премиерата, състояла се на 4-ти май 2017 г., е била на сцената – в ролята на Фея Люляк.

Ярки и колоритни са всички образи, изграждащи красивата приказна реалност на сцената в "Спящата красавица“. Очакван дебют като Принцеса Аврора ще направи Полина Иванова. Тя влиза в образа на Принцеса Аврора, която е омагьосана от злата фея и заспива дълбок дългогодишен сън, докато бива освободена от прокобата от Принц Дезире /в ролята дебютира Фредерико Пинто, премиер-солист на Държавна опера – Стара Загора/. Очакван от публиката дебют като Фея Люляк има сестрата на Полина Иванова – Иванина Иванова  чийто блестящ дебют и в ролите на Одета/ Одилия в "Лебедово езеро“ от Чайковски през август в Летния театър ще се помни дълго.

Като Крал Флорестан бургаската публика ще види Светлан Николов, в ролята на Кралицата на бургаска сцена излиза Лора Пехливанова. В образа на церемониалмайстора Каталабют ще бъде Даниел Тичков. Като Карабос, феята, която чрез заклинание праща Принцеса Аврора в лоното на безпаметния сън, дебютира Яна Бердута. Нежното феерично приказно присъствие на сцената осигуряват и: Феята на нежността – Патрисия Суарес, Феята на плодородието – Ива Овчарова /ще е видим и като Червената шапчица в Шествие от приказките/, Фея на щедростта – Даниела Туртуманова, която ще се превъплъти и като Котарака в чизми – също в приказното шествие, Феята на безгрижието – Натали Иванова, Фея на смелостта и Принцеса Флорина – Адриана-Мария Манасиева.

Мъжкото присъствие в сюжета, изпълнен с вълшебства, е не по-малко колоритно: Теодор Цаков е ролята на Синята птица. Бялата котка – Франческо Бориело /гост-солист от Старозагорската опера/, като Страшния вълк на сцената излиза Огнян Иванов.в ансамбъла от Четирима кавалери ще видим Теодор Цаков, Огнян Иванова Стефан Типиков, Франчесо Бориело. В сценичната пищна приказка, разказана чрез средствата на балетното изкуство, на сцената излизат и ансамбълът на балета на Държавна опера – Бургас.

Директорът на Държавна опера – Бургас доц. д-р Александър Текелиев подчертава, че "в тези времена хората са зажаднели за приказните фантазии на аристократичния класицизъм."

В постановката на Държавна опера – Бургас ще видите една вълшебна визия, която, като в кристална топка, в която плуват снежинки, като онези от детството, ще се редуват приказни образи, в един чуден и омайващ танц, като "хапче доброта и красота“ в период, в който приказните реалности са твърде далеч от прагматичния ни делник.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: