Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Голям интерес към изложбата на бургаската художничка Надя Пеовска и сестра й в Малта
Автор: Иван Сотиров 12:55 / 16.09.2021Коментари (0)1135
©
BONDS е заглавието на една многообразна изложба, представяща творбите на две сестри - Лиляна Гер и Надя Пеовска. Тя е подредена в Дружество на художниците, Малта. Експозицията бе открита от министъра на културата и културното наследство д-р Хосе Херера, както и от куратора на изложбата Родерик Камилери. Сред гостите бяха още президентът на Дружеството на малтийските художници Андре Момо, художници, артисти и ценители. Изложбата, която се радва на завиден медиен отзвук, ще може да се посети до 23-ти септември.

Експозицията включва различни артистични подходи чрез разнообразни материали в синтез. Отразява понятия като идентичност, памет и взаимоотношения. Двете художнички обединяват различните си артистични практики, представяйки една уникална селекция от експериментални произведения, които представят техните възгледи за семейните връзки и човешки взаимоотношения. Изложбата представя живописни платна, колажи, дигитални творби, както и смесена медия.

Двете сестри, които живеят разделени, на разстояние от стотици километри, се събират заедно в Малта, за да представят съвместната изложба. Лиляна живее в Малта, а Надя Пеовска в Бургас, България. Идеята за съвместна изложба се заражда преди две години.

Емоционалната връзка, която те имат като сестри, е в основата на темата на изложбата, но в процеса на подготовката темата се разраства до най-различни интерпретации. Всяка от тях работи над творбите за изложбата в страната на местоживеене, но по време на процеса те не спират да обсъждат работите си и да отправят критика една към друга. Те създават 34 творби в смесена техника за изложбата под насоката на куратора Родерик Камилери.

"Процесът на подготовка на изложбата беше едно много интересно и емоционално преживяване и една от творбите на сестра ми Лиляна "Съвместен растеж“ го представлява много добре,“ казва Пеовска.

"Докато създавах творбите за изложбата аз пресъздавах връзката между мен и сестра ми, връзката със семейството и корените, откъдето сме произлезли, както и други асоциации по темата. Намерих вдъхновение по темата в спомени от моето детство и семейни снимки. Участвам с живопис, колажи със стари фамилни снимки и бродерия, както и една инсталация, която включва приблизително 120 снимки пришити към традиционна Българска дантела,“ споделя Надя Пеовска.

От своя страна Лиляна Гер споделя, че някои от творбите на Надя Пеовска предизвикват у нея много силна емоционална реакция.

"Творбата на Надя Пеовска "Среща I“ предизвика сълзите ми, докосна ме на много дълбоко емоционално ниво, тъй като срещите ни на посрещане и раздяла винаги са били много силно вълнуващи,“ казва Гер.

Тя обяснява процеса си на работа: "Подготовката по изложбата започна за мен с четене по темата, разглеждане на най-различни изображения свързани с темата, и както и Надя разглеждайки стари семейни снимки. В много случаи времето между раждането на идеята и нейното пресъздаване отнемаше месеци.“

В ролята си на куратор на изложбата Родерик Камилери трябваше да обедини различните форми на изразяване на двете артистки.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: