Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Градският транспорт на Бургас става екологичен! По улиците на града ще се движат електробуси!
Автор: Иван Сотиров 11:44 / 30.07.2019Коментари (2)8080
© Burgas24.bg
Архивна снимка
Община Бургас ще внесе ускорено своя проект по Оперативна програма "Околна среда", за закупуването на последно поколение електробуси. Това решиха с 45 гласа "за" преди минути общинските съветници, предаде репортер на Burgas24.bg.

Община Бургас предварително е одобрена за бенефициент, в партньорство с "Бургасбус" ЕООД. В проекта тя ще докаже необходимостта от закупуването на общо 56 електробуса за нуждите на града. Определеният максимален размер на безвъзмездната финансова помощ за Община Бургас и "Бургасбус" ЕООД е до 65 000 000 лв.

"Закупуването на електрическите превозни средства дори не е нова тенденция, то е политика на ЕС и на всички модерни държави. Това е възможност на Община Бургас да започне диверсификация в обществения транспорт по отношение на горивата", защити докладната записка зам.-кметът на община Бургас Руска Бояджиева.

Логично  докладната записка предизвика разгорещени дебати. Независимият общински съветник Живко Табаков поиска обяснение за какво ще бъдат използвани новите автобуси и какво ще се случи с тези, които в момента се движат по улиците на града. Той попита също така дали  ще бъде увеличен наемът за превозни средства на "Бургасбус" след закупуване на модерните МПС-та, както и дали Общината ще справи с недостига на персонал в дружеството превозвач.   

Управителят на "Бургасбус" инж. Петко Драгнев посочи, че новите 56 автобуса ще бъдат експлоатирани в няколко направления. В съставните селища в момента се оперира с 15 автобуса, които са над 15-годишни. Една част от сегашните автобуси ще бъдат насочени именно натам. Всички електрически рейсове ще се движат на територията на града. Драгнев добави, че има недостиг на автобуси в резерв, като новите ще бъдат използвани за учестяване на интервалите в разписанието. Шефът на "Бургасбус" призна, че има липса и на шофьори. Към днешна дата се търсят между 10-15 водачи, а ако бъдат спечелени новите возила техният брой ще нарасне общо на 40.

Бояджиева уточни, че в проекта за интегриран градски транспорт на Бургас е било допустимо да се обнови автопаркът на градската транспортна схема, но не и за  междуселищните линии. Тя добави, че в момента градът се задъхва в честотата на обслужването на линиите и новите транспортни средства ще помогнат в тази насока. Друг плюс е, че разходите, свързани с гориво, ще бъдат значително по-ниски. Тя направи още едно важно уточнение - за разлика от първия проект, когато "Бургасбус" не е бил допустим като партньор, сега съгласно насоките и правилата на оперативната програма общинският превозвач  е легитимен и пълноправен партньор на Общината. Така дружеството има възможността да проведе обществената поръчка, т.е. автобусите ще бъдат част от техните активи и няма да е необходимо да се заплаща наем за тяхното използване на Община Бургас.

Общинският съветник Константин Бачийски  определи проектът като добър, а тенденцията за закупуването на електрически автобуси – правилният път за опазване на чистия въздух в Бургас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на mathur
премахни филтъра

0
 
 
А лукойл и кроношпан ще бълват смрад.....Браво митко ,гоУема екология ще правиш.....
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: