Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Грандиозен фестивал "Опера на светилището" предстои на Бегликташ
Автор: Иван Сотиров 17:08 / 30.07.2021Коментари (0)858
©
Предстоящ акцент в програмата на Държавна опера – Бургас, в партньортво с Община Приморско, е тридневният фестивал "Опера на светилището“. Сред естествения декор на тракийското свещено място Бегликташ ще бъдат представени едни от емблематичните оперни заглавия: Вердиевите "Набуко“ /6 август/ и "Трубадур“ /7 август/ и белакнтовият шедьовър на Винченцо Белини "Норма“ /8 август/. Началото на фестивала, който трябваше да се проведе миналата година, но поради обстоятелствата с пандемията, бе отложен за 2021 г., беше поставено на 10 август 2019 г., когато с изключителен успех бе представена "Норма“ – билетите за операта бяха продадени далеч преди датата на спектакъла, а значимото културно събитие бе отразено в националните и регионални медии.

На 6, 7 и 8 август, т. год., за меломаните и почитателите на историческите реликви, ще бъдат представени "Набуко“, "Трубадур“ и "Норма“, адаптирани от режисьора доц. д-р Александър Текелиев за спецификата на природните условия в българския Стоунхендж – древното тракий­ско селище "Бегликташ“ край Приморско. Оригиналният и впечатляващ избор на сцена е неслучаен – известният монолитен каменен комплекс съдържа исторически препратки към света на друидите, пресъздаден в драматичния сюжет на лиричната трагедия в две действия "Норма“ и импонира и на сюжета и на другите две оперни заглавия. Постановката е  уникален шанс за среща с мистичната символика на свещеното място, в съчетание с художествените внушения на оперите.  

Под диригентската палка на гост-диригента маестро Ивайло Кринчев, вълнуващата нестандартна среща с героите на Верди и Белини ще се случат на откритата сцена на Бегликташ от 20.30 часа по време на трите фестивални вечери – на 6, 7 и 8 август. Режисьор на трите внушителните постановки, адаптирани за откритата сцена на светилището, е на доц. д-р Александър Текелиев. Асистент-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов. Диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, пластиката е дело на дългогодишната примабалерина на Бургаската опера – Галина Калчева. Суфльор на фестивалните постановки е Дора Фъртунова, субтитрите са дело на Сребрина Славова.

На живописното пространство под звездите, в културно-историческото пространство на древното тракийско светилище, заредено с мистика и магнетизъм, в първата фестивална вечер /6 август, 20.30 часа/ ще бъде представена операта на Верди "Набуко“. Костюмите са дело на Чавдар Чомаков, концертмайстор – Йордан Ковачев. В ролите на драматичното заглавие, представящо тежката съдба на древните евреите, заточени във Вавилон и Йерусалим от вавилонския цар Навуходоносор, ще бъдат: баритонът Марян Йованоски – като Набуко, в ролята на Измаел – тенорът Валерий Георгиев – гост, Захария – Делян Славов, бас. Абигайл – сопраното Йоана Железчева, мецосопраното Йоана Кадийска дебютира в ролята на Фенена. В образа на Върховния жрец влиза басът Костадин Мечков, Абдало ще бъде – Милен Динолов, тенор, в ролята на Анна – сопраното Людмила Михайлова. Мащабната постановка е с участието на оркестъра и хора на Бургаската опера.

На следващия фестивален ден – 7 август, също от 20.30 часа, ще бъде представено друго любимо оперно заглавие – "Трубадур“ от Джузепе Верди. Концертмайстор е Ваня Златева, костюмите са дело на Иван Савов. В ролята на Манрико гостува солистът на Варненската опера Валерий Георгиев, тенор. Като Леонора публиката ще види сопраното Мария Цветкова-Маджарова, която направи блестящ дебют в ролята на сцената на Летен театър – Бургас по време на миналогодишните Бургаски музикални празници "Емил Чакъров“, когато бе в незабравимо сценично партньорство с непрежалимия световен тенор Камен Чанев. Като Граф Ди Луна на откритата сцена в Бегликташ излиза баритонът Александър Крунев, за когото ролята е коронна. В образа на циганката с драматично-трагична съдба Азучена влиза мецосопраното с дълбоки драматични нюанси на гласа и красив тембър Даниела Дякова. Ферандо ще бъде басът Костадин Мечков, Инес, приятелка на Леонора – мецосопраното Лина Пеева, Руиц ще бъде тенорът Любомир Тодоров, Стар циганин – Николай Николов, Вестител – Милен Динолов. В постановката участват артистичните състави на оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас.

В третата вечер от фестивала "Опера на светилището“ 2021 – 8 август, ще бъде представена операта от Винченцо Белини "Норма“. В ролята на главната жрица на друидите ще се превъплъти брилянтното сопрано с многобройни изяви на националната и световна оперна сцена – Йоана Железчева, а емблематичната ария "Casta Diva", която е призната като може би най-красивата и изящна оперна ария в историята на класическото музикално изкуство, ще бъде своебразен емоционално-естетичен акцент на внушителния оперен спекатъл на "Норма“ в последната фестивална вечер. Съперницата за сърцето на Полионе, римски проконсул в Галия – Адалджиза, ще бъде  блестящото мецосопрано Даниела Дякова. В ролята на Полеоне отново гостува тенорът на Държавна опера – Варна Валерий Георгиев,  В образа на достолепния Оровезо, предводителят на Ордена на друидите и баща на Норма, ще се превъплъти харизматичният бас Делян Славов. Като Клотилде, приятелка на Норма, дебютира мецосопраното Калина Попова, в ролята на приближения на Полионе – Флавио, е тенорът Любомир Тодоров. Концертмайстор – Йордан Ковачев.

Спектакълът на "Норма“ ще бъде с участието на оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: