Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Грандиозна мрежа от велоалеи ще свързва Бургас с Поморие, Несебър, Слънчев бряг и Созопол
Автор: Екип Burgas24.bg 12:30 / 07.11.2012Коментари (22)12459
Вчера за първи път бе представено предварително изследване и предложение за изграждане на цялостна мрежа от велоалеи в рамките на Бургас и неговите квартали. Идентифицирани са възможности за реализиране на 35 км. потенциални веломаршрути в централната част на града, 15 км. в периферната част и 10 км. в по-отдалечени райони.

Концепцията е част от мега проекта "Интегриран градски транспорт на Бургас", който е на стойност над 130 млн. лв.
На срещата бяха поканени и присъстваха представители на колоездачни клубове, заинтересовани страни, контролни органи, проектанти и представители на Общината. Сред тях бяха запаленият колоездач Стефан Диомов, членове на "Велоклуб Бургас" и други НПО, младежи от студентските съвети на двата бургаски университета, началникът на Пътна полиция Жельо Танев, зам.-кметът Красимир Стойчев, главният архитект Веселина Илиева, директорът на "Бургасбус" инж. Петко Драгнев, журналисти.

Потенциалните маршрути представиха Руска Бояджиева - координатор по изпълнението на "Интегриран градски транспорт на Бургас", и Стефан Василев от проектантския екип на "Мот Макдоналд".

"Призовавам бургазлии, най-вече тези, които редовно карат велосипед и познават устройството на пътната ни мрежа, да се запознаят със свършеното дотук и да дадат своите предложения за оптимизация. Схемата с потенциалните маршрути е качена в сайта на Общината - достъпна е през банера ИНТЕГРИРАН ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ", каза кметът Димитър Николов, който също присъства на обсъждането. Той даде двуседмичен срок за дискусии и изпращане на предложения до следния адрес: r.boyadzhieva@burgas.bg

След това ще бъде насрочено ново обществено обсъждане на още по-широка основа.

Проектът предвижда подобряване на достъпа и увеличаване възможностите на велосипедистите да се придвижват в градска среда с цел велосипедният да се превърне в алтернатива на другите видове транспорт в рамките на града.

При реализирането му ще бъдат изградени изцяло нови велоалеи, а съществуващите 10 километра ще се интегрират в цялостната система, ще се изградят велостоянки и паркинги за велосипеди.

Предложеният първоначален вариант е с начертани трасета до университетите и до почти всички училища, една с друга са свързани всички части на града. Например "Меден рудник" може да се свърже с центъра, респективно с всички останали райони, чрез велоалея, минаваща западно от бул. "Тодор Александров", по самия бряг на езерото Вая. Алеята до Сарафово пък ще следва в основни линии маршрута на съществуващия релсов път. Трудна за изграждане, според проектантите, е една бъдеща велоалея до квартал Горно Езерово /заради сложния релеф/, но и такава е възможно да се направи на по-късен етап.

Новите велоалеи няма как да бъдат на 100 % сегрегирани и да нямат досег с останалата пътна инфраструктура - заради съвременните проблеми на всеки голям български град, свързани със застрояване, частна собственост, съобразяване с републиканската пътна мрежа и др. Те ще бъдат от няколко типа - на места ще са комбинирани за колела и пешеходци, на други места ще са разчертани върху пътното платно с общото движение. Но местната власт и велосипедното общество в Бургас имат огромното желание и са убедени, че ще бъде постигната голямата цел: да се получи една цялостна мрежа - система от велоалеи, а не отделни отсечки тук и там.

Бургас е първопроходник в тази материя, но неговите нови велоалеи ще бъдат направени така, че да се интегрират в една бъдеща мрежа, свързваща го с Поморие, Несебър и Слънчев бряг на север, и със Созопол на юг. За този проект ще се търсят средства през следващия програмен период за кандидатстване по оперативните програми на ЕС, 2014 - 2020 г.

Междувременно кметът Николов нареди на общинските инспектори от дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност" да започнат масови проверки на бургаските колоездачи. Те ще се извършват съвместно с полицейски служители и ще се гледа дали се носят задължителните светлоотразителна жилетка и каска. Първоначално проверяващите ще разясняват защо е нужно това, тъй като хората у нас нямат създаден такъв навик, който често е животоспасяващ. След кратък буферен период обаче ще започне налагането на глоби, така че нека бургазлии се чувстват предупредени.




Още по темата: общо новини по темата: 195
25.04.2017 »
10.04.2017 »
24.02.2017 »
23.02.2017 »
22.02.2017 »
15.02.2017 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Svetla Krushkova
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: