Гранична полиция в Бургас се размина с нов голям кораб за 36 млн. евро

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:13 / 17.12.2016
1655
Граничната полиция в Бургас се размина с придобиването на нов голям кораб за 36 млн. евро, съобщава "Флагман". Средствата бяха договорени като част от транша от 160 млн. евро, който Европейската комисия (ЕК) отпусна преди три месеца във връзка с мигрантската криза. От МВР отправили официално запитване към ЕК дали може да финансират нов кораб, но отговорът бил негативен.

"Беше ни отговорено, че тъй като средствата трябва да бъдат усвоени в рамките на 12 месеца, а производство, доставка и търгуване на кораб отнема близо две години, за съжаление в тези средства това няма да може да бъде свършено", каза заместник-вътрешният министър Филип Гунев.

След въпрос не е ли имало възможност да закупят кораб на старо, за да стане по-бързо, той отговори: "Трудно е, тъй като в рамките на тези финансирания те изискват в продължение на няколко години да се използват. Ако купиш нещо на старо, се иска устойчивост на инвестициите. Няма практика с тези европейски фондове да се купуват неща на старо."

Филип Гунев обаче обясни, че са започнали процеса за ревизиране на многогодишната програма за финансиране от ЕК и че от МВР ще се опитат да осигурят покупката на кораб от там.

36-те милиона евро пък се пренасочват за други цели.

"Те се пренасочиха за друг вид оборудване за нуждите на Гранична полиция. Основно за различни системи за наблюдение, както и за финансиране на заплати и цялостно оборудване на 600 допълнителни служителя на МВР. Както знаете, законът беше променен и позволява да се наемат лица на граждански договор, които да подпомагат полицията в наблюдението на границата - основно бивши служители. Ние отправихме запитване към Комисията за около 12 млн. лева (т.е. около 6 млн. евро) - те да финансират за една година наемането и командироването на такива лица на границата", поясни Филип Гунев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Очаква се в Община Бургас да постъпят нови средства
Община Бургас подписа споразумение с УАСГ
Пиян към продавачка: Защо не вземеш да ми врътнеш една… Какво пос...
Станимир Апостолов, зам.-кмет на Бургас открива конференцията Dig...
Бургазлии се възмутиха от състоянието на детска площадка в център...
Скръбна вест: Почина уважаван бургаски лекар


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).