Грозен скандал опорочи реставрацията на паното на Кольо Фичето! Извива ли ръце авторът му?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
15:44 / 10.05.2018
6094
Грозен скандал се развихри около добрата инициатива за реставрация на фасадното пано, изобразяващо патрона на Гимназията по строителство "Кольо Фичето". Подробности разкриха днес директорът на учебното заведение инж. Даниела Симеонова и председателят на Дружеството на художниците в града – Митко Иванов, предаде репортер на Burgas24.bg.

Авторът на произведението, създадено преди повече половин век – Енчо Рачев, е поискал значителна част от събраната след благотворителна акция сума. Претенцията му била за общо 8 хил. лв. – 3 хил. от тях за хонорар, 2 хил.   за допълнителни работи. 3 хил. лв. пък са предвиден за оригиналната 40-годишна вар, с която трябвало да бъде реставрирано паното. Това обяви Иванов, според който сумата, която би трябвало да получи Рачев, е значително по-ниска, а исканията му спъват реализацията на целия проект.    

До събирането на средствата и подписването на договора от училището са нямали никакви притеснения, но след появата на Енчо Рачев с адвокати и нещата са се променили, разказа инж. Симеонова. Тя бе категорична, че от началото на инициативата от Рачев не е предявявал искания за парични суми, както и че ще има съмнение за изпълнението на  технологията по метода сграфито за полагане на тази мазилка. До края на април никога не е било коментирано.  Новите му идеи и претенции след това обаче буквално ежедневно сюрпризирали. Рачев дори пожелал да одобрява всеки материал и разход, както и всеки работник, участващ в реставрацията. 

Припомняме, че благодарение на повече от 100 дарители – фирми и граждани, сред които бивши ученици на Строителния, училището събра необходимата сума за реставрация на паното.  

Още от пресконференцията може да видите в нашето видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (3):
18.04.2018 Гимназията по строителство започва реставрация на паното на Кольо Фичето
14.03.2018 С благотворителна изложба събират средства за възстановяване на фасадното пано на Строителния
16.02.2018 Възстановяват мозайката на Кольо Фичето върху фасадата на Строителния
техникум
Още новини от Новини от Бургас:
Този остров в нашето море очаква много посетители тази година
Бургас на крачка от успеха в престижен конкурс
Голям празник в Бургаско
Великден в бургаския зоопарк: Поглезиха животните с яйца
Край на хубавото време по Черноморието? Обилни валежи и гръмотеви...
Учредиха "Фонд за развитие на Летище Бургас"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).