Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Грузинският княз Арчил Чиковани изкачи Пътеката на вярата в Свети Влас
Автор: Екип Burgas24.bg 16:20 / 26.06.2022Коментари (0)730
Грузинският княз и кмет на грузинския град Батуми Арчил Чиковани изкачи Пътеката на вярата в гората в Свети Влас. Местните наричат мястото Божия маршрут, защото по протежението му са изградени 40 каменни параклиса, посветени на Божия син.  

Кметът на Батуми, наследник на известната княжеска фамилия на Грузия - Чиковани, разгледа каменните параклиси и каза, че е впечатлен от видяното, а за Божията пътека в българския курорт Свети Влас научил от приятели. 

Параклисите започват от автобусното обръщало на курортния град в посока нагоре по горския път и стигат до неговия край на билото на Стара планина. Каменните творения са дело на отец Петър, който служи в местната църква "Свети Власий".

Иконостасите отецът е строил сам в продължение на девет години. Инициатива на свещеника дошла с идеята - с всеки един от каменните параклиси да разкаже на посетителите за живота на Исус Христос. На това място през лятото на 2018 година имената си в Божия поход записаха и Негово Величество Симеон II и царица Маргарита.  

По-рано Арчил Чиковани се срещна с кмета на Свети Влас Иван Николов. Двамата се договориха за културно-туристическо сътрудничество и обмяна на опит в тази сфера. Идеята е от следващата година в Свети Влас да започне провеждането на Дни на грузинската култура.

Първоначалният замисъл е всички прояви да се провеждат на открито в Амфитеатъра в Свети Влас, където да се даде изява на танцови и музикални състави и творци от Грузия. Като съпътстваща програма към фестивала ще има изложение с дегустации на грузински вина. 

Делегацията от Батуми, начело с кмета на грузинския морски град, бе придружена от Н.Пр. Тамара Лилуашвили, посланик на Грузия в България, която активно работи за насърчаване взаимоотношенията между Батуми и област Бургас. 

По време на официалните разговори Арчил Чиковани информира, че през 2019 година Батуми е бил посетен от 2 милиона туристи, като нагласите за тази година са да бъдат възстановени с 80 процента нивата и да запазят своята стабилност. От началото на юни тази година до сега на летището в Батуми са осъществени повече от 300 полета, през юли данните сочат увеличение и в този сектор. 

Кметът Иван Николов и Арчил Чиковани се договориха да работят за подобряване на туристическия поток между двата района. Двамата се обединиха около мнението, че бъдещето на сектора и привличането на повече туристи оказва силното влияние в рекламата.

"За тази цел забележителностите в Свети Влас, различните видове туризъм като културен, спортен, еко, конгресен ще бъдат популяризирани с билбордове, рекламни брошури в Батуми, а забележителностите на грузинския град - по същия начин тук на местно ниво, като идеята е увеличаване на взаимния туристопоток чрез сухопътна, морска и въздушна връзка", каза Николов. Той посочи, че Свети Влас е привлекателна дестинация, която предлага неповторими културни и природни забележителности. привлича туристи с отлични условия за отдих на море, водни спортове и др.

Двамата размениха и символични подаръци.

Кметът на Батуми и Н.Пр. Тамара Лилуашвили посетиха храма "Свети Власий", където се съхраняват мощи на Свети Власий, на Свети Апостол Андрей, както и частица от Кръста, дарени от Вартоломей Първи. Храмът е изграден от Фондация "Българска памет – братя Диневи" върху руините на автентичния манастир "Свети Власий", датиращ от IV век. След това делегацията посети и средновековния манастир "Свети Андрей Първозвани".  

Н.Пр. Тамара Лилуашвили, кметът на Батуми и кметът на Свети Влас поставиха цветя на първия паметник у нас на грузинския княз Алексей Церетели. Бюст барелефът се намира на Алеята на народите на яхтеното пристанище в Свети Влас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: