Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Губим 7000 туристи от фалита на "Лабиринт"
Автор: Екип Burgas24.bg 09:47 / 05.08.2014Коментари (1)1088
© Стандарт
Гешо Любенов е собственик на туроператора "Турал", специализиран във входящ туризъм. Неговата компания е една от трите, които партнират у нас на фалиралия "Лабиринт". "Стандарт" го попита ще има ли последици за родния туризъм от вълната фалити на фирми в Русия и Украйна? И какви мерки са нужни, за да отчита ръст секторът?

- Г-н Любенов, фалира поредният руски туроператор, какви са последиците за нас?

- Преди три дни стана ясно, че 7 самолета към Бургас и 1 към Варна няма да излетят. На 2 август руският туроператор "Лабиринт" обяви фалит. Задейства се тяхната турпомощ и до понеделник успяха да организират места в други чартъри за руските клиенти на "Лабиринт", така че те да се върнат у дома. Тези руски туристи са около 1500-1600. Но трите български партньора на "Лабиринт" се договорихме да осигурим трансфера им до летището и престоя им до полетите у нас, така че безпроблемно да си тръгнат. Ударът за туристическата индустрия не е страшно голям, но пък се наслагва върху другите проблеми през сезона.

- Колко руски туристи трябваше да дойдат с тази компания до края на сезона?

- За оставащите 5-6 седмици средно по 1500 туристи, общо няма да дойдат около 6-7000 души. Което не е глобална цифра, която да затрудни българския туризъм. Но е неприятно, защото това беше един възлов играч в Русия за България и е наистина жалко.

- Има ли реална опасност за сезона заради тези няколко фалирали руски туроператори?

- Руснаците имат една много хубава поговорка, която е подходяща за този случай: "Святое место пустым не бывает" (Свято място не остава пусто). Нишата, която заемаше "Лабиринт", ще бъде заета от друг. Не бива да очакваме големи проблеми за бизнеса. При наслагването им обаче мисля, че този сезон няма да е най-добрият за туризма и се надявам минусът да не е голям.

- Говорим за проблеми и за отлив, а всъщност през следващите 20 дни трудно може да се намери място на морето. Как така?

- Всеки хотелиер и туроператор пресмята дадени единици, които трябва да постигне през сезона. И, ако не е успял да го направи през определен период, пада в цената. Накрая не пресмятаме просто броя на туристите, но и съотношението между приходи и разходи. И именно в него не очаквам ръст. Не бива да забравяме, че туризмът формира 14% от БВП. Още близо 10% са друг бизнес, зависещ пряко и непряко от него.

- Какви мерки трябва да се вземат, за да няма проблеми пред туризма и през следващия сезон?

- Едно от най-важните неща, според целия бранш е, че трябва да имаме собствено министерство. Нашият бизнес е структуроопределящ за България и трябва да имаме яснота за това, което предстои. Нужни са и средства за реклама. Поглеждайки към страни като Турция, Гърция и Испания - техните министерства отделят страшно много пари за реклама, докато ние разчитаме само на това, което инвестира браншът.

- Министерството, макар и нужно, едва ли само по себе си ще реши проблемите. Какви мерки трябва да бъдат взети в тази посока?

- Министерството е първата задължителна стъпка. Нужни са и промени в законодателството, които да ни развържат ръцете. Парите за реклама на бранша в момента са смешно малко. И ако 20% от данъците, които плащаме, се върнат за реклама, това ще докара поне с 30-40% повече приходи.

- Има ли и други реформи, които бързо да помогнат на бранша?

- Нужни са и визови облекчения. Ясно е, че заради членството ни в ЕС руските туристи не могат да идват у нас без тях. Но пък може на всеки турист да се издават многократни визи. В Гърция пък например се връща ДДС. Ако продадеш един обяд за 40 лв., а данъкът е 8 лв. - държавата после ти ги дава. Това позволява много по-гъвкава ценова политика. Както и определена сума от данъците в сектора да се отделят за финансиране на чужди туроператори, които правят чартъри у нас. Подобна политика има в Кипър и Македония. За всеки доведен турист да се дава по 15 евро на туроператора. Така чуждите фирми ще имат интерес да пускат чартъри до България и да водят повече хора. И ще ни рекламират за своя сметка.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ние държавата си губим, тоя за 1000 туриста реве.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: